2022. augusztus 1.

Többnemzetiségű haditengerészeti gyakorlat kezdődik ma Konstancán

A Román Tengeri Erők szervezésében megrendezésre kerülő hadgyakorlatra a hazai partszakasz zónájában a Fekete-tengeren és a konstancai kikötőben kerül sor. A résztvevő 240 katona Azerbajdzsánból, Bulgáriából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Grúziából, és Törökországból érkezett Romániába. A hadgyakorlat célja az, hogy emelje a katonák képzési színvonalát olyan területeken, mint a házi készítésű robbanószerkezetek, aknák hatástalanítása, illetve erősítse a résztvevő hadseregek közötti interoperabilitást. (Radio România Actualităţi)

A feketemunka elterjedésének veszélyére figyelmeztetnek a pénzügyi tanácsadók

A szakemberek annak kapcsán szólaltak meg, hogy az új rendelkezések értelmében a munkaadóknak a minimálbér után járó illetékeket kell fizetniük a részmunkaidőben dolgozó alkalmazottak után, ha azok jövedelme nem éri el az országos bruttó minimálbért. Ez a szabályozás azonban nem vonatkozik a 26 év alatti diákokra, a 18 év alatti inasokra és a korhatáros nyugdíjasokra.

A Pénzügyi Tanácsadói Kamara nyílt levélben hívta fel a hatóságok, mindenekelőtt a Pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy a hivatkozott jogszabály nyomán sok munkaviszony fog megszűnni, nőni fog a munkanélküliség és a szabályozás a feketemunkát bátorítja. Megítélésük szerint a rendelkezés nem veszi figyelembe a munkaerő-piaci viszonyokat és beleavatkozik abba, hogy a vállalkozók miként szervezzék meg cégükben a munkát. Ezzel szemben a pénzügyi tanácsadók azt javasolják a szaktárcának, hogy a munkavállalók után fizetendő járulékok mértékét a tényleges kereset és nem a minimálbér alapján számolják ki. Ezzel párhuzamosan pedig kidolgozhatnának olyan szabályozásokat, amelyek szigorúbban büntetnék a feketemunkát. (Radio România Actualităţi)

Ma újra megnyílik a Băneasa-i Repülőtér

A főváros első repülőterét kilenc évvel ezelőtt zárták be az épületek és a berendezések teljes felújítása céljából. Az újra megnyílt reptéren gyorsabb lesz az ügyintézés, az utasoknak elégséges a repülőgépek indulása előtt egy órával érkezniük, szemben az Otopeni-i Repülőtérrel, ahol az már legalább két órával korábban ott kell lenniük. A Băneasa-i Repülőteret hivatalosan 1920-ben nyitották meg, története azonban már 1912-ben megkezdődött, amikor a Román Légi Liga George Valentin Bibescu herceg vezetésével létrehozott ott egy katonai pilótaiskolát. (RADOR Hírügynökség)

Szatmár megyében indulhat a gyorsforgalmi út tervezése

Az Országos Útigazgatóság jóváhagyta a megvalósíthatósági tanulmányt a Szatmárnémeti és a román-magyar határnál lévő Óvári település közötti gyorsforgalmi út megépítésére. A 14 kilométeres út a szatmárnémeti körgyűrűt köti össze a magyarországi M49-es országúttal. A jóváhagyást követően megkezdődhet az út tervezése, amely része a Nagybánya-Szatmárnémeti-Pete gyorsforgalmi útnak. (RADOR Hírügynökség)

Elégedetlen Kelemen Hunorral az RMDSZ volt elnöke

Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke a G4Media.ro-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, elégedetlen Kelemen Hunor nyilatkozatával, mert egyértelmű, hogy nem akarta bírálni Orbán Viktort, bár szerinte Kelemen nem ért egyet az elszigetelődés ideológiájával.

Markó kiemelte, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentései „abba a nagyon veszélyes populizmusba illeszkednek, amely jelenleg sajnos az egész világon jelen van, kezdve az amerikai trumpizmussal egészen az EU több országáig”. Hozzátette, jelen pillanatban nem az a megoldás, hogy az RMDSZ-t kizárják a kormányból, mert szerinte ez az etnikumok közötti feszültségek felerősödéséhez vezetne. Véleménye szerint az RMDSZ vezetőinek el kellett volna utasítaniuk azokat a „veszélyes és elfogadhatatlan” gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusnádfürdőn megfogalmazott. (Bularesti Rádió)

Székely Ervin, RADOR