2015. július 27

A liberálisok az adótörvényköny tervezetének műszaki megvitatását szorgalmazták a dokumentum parlamenti jóváhagyása előtt

A liberálisok az adótörvényköny tervezetének műszaki megvitatását szorgalmazták a dokumentum parlamenti jóváhagyása előtt. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke hétfőn kijelentette, hogy a tervezetet elemezni kell annak érdekében, hogy a Román Nemzeti Bank kormányzója és az elnökségi szakértők által felhozott problémákra megtalálják a megfelelő választ.”Egy pillanatig sem gondoltuk, hogy az új adótörvénykönyv tervezete ellen szavazzunk, s amennyiben a most javasolt műszaki megvitatás során az adatok meggyőzőek lesznek és fenntartják az adócsökkentési csomagot, jó magam és kollégáim a tervezetre voksolunk”, hangsúlyozta Gorghiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

A szociáldemokraták a parlament rendkivüli ülésszakának összehivása mellett foglaltak állást az adótörvényköny-tervezet felülvizsgálásának megvitatásáért

A szociáldemokraták a parlament rendkivüli ülésszakának augusztus végére való összehivása mellett foglaltak állást az adótörvényköny-tervezete, Klaus Iohannis államfő által kért felülvizsgálásának megvitatásáért.A Szociáldemokrata Párt (PSD) lideri szerint, a jóváhagyás végett a parlament elé kerülő tervezet szemelőtt tartja az illetékes intézmények véleményeit. Liviu Dragnea, a PSD ideiglenes elnöke kihangsúlyozta, hogy „mostanig semmi ok nincs az adótörvényköny tervezetének módositására”. Mint hozzáfűzte, aggódik a Román Nemzeti Bank kormányzója által e szabályozó rendelkezésről tett kijelentés miatt, de a kormánynak érvek nélkül nem kell lemondania egy ilyen törvénytervezetről. Mint ismeretes Mugur Isărescu a napokban bölcs döntésnek nevezte, hogy a román államelnök visszaküldte az adócsökkentést előirányzó törvénytervezetet, amely szerinte alkalmazhatatlan. Isărescu szerint a GDP 2,3 százalékának megfelelő bevételkiesés felborítaná a román gazdaság makrogazdasági egyensúlyát. Másrészt, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter reményének adott hangot, hogy a rendkivüli parlamenti ülésszakon az adótörvényköny tervezetét a jelenlegi formában fogadják el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Liviu Dragnea: Mintegy 4 miliárd lejre tejető államháztartási többlettel rendelkezünk

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke a párt vezetőségének ülése végén kijelentette, hogy mintegy 4 miliárd lejre tehető államháztartási többlettel rendelkeznek. A költségvetési kiigazitáskor, amelyre ezen a héten kerül sor, a kormány nem csökkenti a létfontosságú területek költségvetéseit. „Nem csökken sem az egészségügy, sem a tanügy büdzséje, mi több az állam kiegyenliti az idők folyamán a tanügyi káderek által megnyert birósági pereket”, jegyezte meg Dragnea. Vasile Blga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint a költségvetési kiigazitás nem javit majd a fontosabb közpolitikák forrásain. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Alina Gorghiu politikai konszenzust javasol a nemzetérdekű témákban

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke politikai konszenzust javasol a nemzetérdekű témákban. Mint megjegyezte, felkérte a pártokat, hogy a szakemberekkel, az üzleti szféra és az ország fejlesztése szempontjából stratégiai fontosságú intézmények képviselőivel együtt vegyenek részt egy politikai konzultáción. „Mindegyik párt, mindegyik kormány Romániát a maga módja szerint vezette, minden egyes esetben megváltoztatva a fejlődés irányát, és ma, sajnos, ennek a politkának az eredményét látjuk. Épp ezért, a nemzetérdekű témákban a pártok között létrejövő politikai megállapodásra van szükségünk, amely kijelöli a hosszú- és közép távú stratégiai célkitűzéseket”, hangsúlyozta Gorghiu, hozzáfűzve: „A PNL az alábbi témákban szorgalmazza a politikai konszenzust: Románia makrógazdasági stabilitása, az európai alapok lehivása, az infrastruktúra fejlesztése, az adminisztráció reformja, a schengeni csatlakozás és az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének Románia átvétele”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

A lakósság a leginkább a hadsereg és a csendőrség iránt tanusit bizalmat

A román állampolgárok a leginkább a hadseregben és a csendőrségben biznak, mig a nemzetközi intézmények közül a NATO iránt tanusitanak bizalamat, derült ki az Adevărul napilap kérésére július 9 és 14 között az INSCOP Research közvéleménykutató intézet által készitett felmérésből. A románok több, mint 60%-a bizalommal viszonyul a hadsereg, a csendőrség és a korrupcióellenes ügynökség (DNA) iránt, mig csaknem 50%-a a  titkos szolgálatokban (SEI és a SIE), valamint a rendőrségben és a Román Nemzeti Bankban bizik. A politikai intézmények közül a bizalmi index listáját az elnökség  vezeti, mintegy 50%-al, majd következik az alkotmánybiróság –  38%, a kormány – 25% és a parlament 11%. A szociális intézmények közül, a bizalmi index listájának élén az egyház áll, 63%-al, a majd következik a média – 38%, a szakszervezetek – 18% (mely arány csökkent az áprilisi felméréshez képest), a munkáltató – 17% (ami növekedést jelent az előző felmérési adathoz viszonyitva).(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

A Gazdasági és Szociális Tanács működése és megszervezése

Liviu Pop, a szociális párbeszéd tárca nélküli minisztere, hétfőn Nagyváradon kijelentette, hogy Klaus Iohannis államfő véleményére vár, ami a Gazdasági és Szociális Tanács működését és megszervezését illeti.”A szociális párbeszéd törvényének négy évvel ezelőtti alkalmazása után a jelenlegi struktúra az alábbi: Románia mintegy hat millió dologozója közül mintegy 1,3 milliót a szakszervezetek képviselnek, s ezek közül 900 ezer költségvetési és mintegy 800 ezret a munkáltató reprezentál, ami azt jelenti, hogy az intézményes szociális párbeszéd a dolgozók mintegy 20%-a esetében működik”, hangsúlyozta. A Gazdasági és Szociális Tanács konzultativ szerepet tölt be a gazdasági és szociális stratégiák és politikák kijelölésében, a szociális partnerek között adódó konfliktusos helyzetek enyhitésében, valamint a sociális párbeszéd előmozditásában és fejlesztésébe, fűzte hozzá Liviu Pop.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.27)

Rozalia Ganciulescu