Papa Francisc va efectua în perioada 13-15 septembrie o vizită de stat în Kazahstan

Papa Francisc va efectua o vizită de stat în Kazahstan, în perioada 13-15 septembrie 2022, la invitația președintelui republicii, Kassîm-Jomart Tokaev, a anunţat, luni, serviciul de presă al președintelui Kazahstanului. „La invitația președintelui Kassîm-Jomart Tokaev, Papa Francisc va efectua, în perioada 13-15 septembrie 2022, o vizită de stat în Kazahstan. În timpul vizitei sunt planificate întâlniri cu conducerea de vârf a țării, precum și participarea la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale” – se afirmă în comunicat.

Serviciul de presă al Vaticanului a confirmat această informație, precizând că Suveranul Pontif va face „călătoria apostolică anunțată în Kazahstan” la „invitația autorităților civile și ecleziastice” de a participa la congres. Anterior, secretarul Vaticanului pentru relații cu statele străine, monseniorul Paul Richard Gallagher, a admis că, în Kazahstan, ar putea avea loc întâlnirea Papei cu Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill.

Însuși șeful Bisericii Romano-Catolice a declarat, în iunie, că speră să se întâlnească acolo cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în septembrie. Întâlnirea celor doi ierarhi, programată pentru luna iunie la Ierusalim, a fost amânată din cauza situației din Ucraina. La 1 mai, vicepremierul kazah, ministrul de externe al Kazahstanului, Mukhtar Tleuberdi, în timpul vizitei sale la Vatican, s-a întâlnit cu Papa Francisc, cu care a discutat despre agenda viitorului Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale.

După cum au anunţat surse din cadrul Ministerului de Externe al Kazahstanului, Suveranul Pontif a subliniat cu satisfacție contribuția Kazahstanului la promovarea armoniei interreligioase și a dialogului interreligios. Menţionăm că cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale va avea loc la Nur-Sultan, în perioada 14-15 septembrie 2022. Congresul anterior al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, care a avut ca temă „Lideri religioși pentru o lume sigură”, s-a desfăşurat în perioada 10-11 octombrie 2018, la Astana, iar la lucrările sale au participat peste 80 de delegații din 45 de țări./ssirbu/schelaru

www.tass.ru – 1 august