Ucraina cere la ONU închiderea spațiului aerian deasupra centralelor sale nucleare

Națiunile Unite trebuie să facă un efort pentru a institui o zonă de interdicţie aeriană deasupra instalațiilor nucleare din Ucraina – potrivit ministrului adjunct de externe de la Kiev, Mikola Tociţki.

Acesta a explicat, în cadrul unei conferinţe ONU, că, din cauza invaziei ruse, pericolul pentru centralele nucleare a crescut semnificativ. „Pentru prima dată în istorie, instalațiile nucleare civile au fost transformate în instalații militare și capete de pod pentru armata rusă – cu încălcarea prevederilor Tratatului de Neproliferare Nucleară” – a subliniat diplomatul.

Tociţki a remarcat că lumea „a devenit martorul modului în care terorismul nuclear apare în realitate”, sponsorizat de o putere nucleară. Prin urmare, oficialul a îndemnat ONU să recurgă la „acțiuni comune decisive”, pentru a preveni o catastrofă nucleară la scară globală. „Vă solicităm să închideţi cerul (securizarea spaţiului aerian, n.r.) deasupra centralelor nucleare din Ucraina, să siguraţi protecția cu sisteme de apărare aeriană și să demonstrați prin fapte că un agresor nu poate rămâne nepedepsit doar pentru că deține arme nucleare” – a declarat viceministrul ucrainean de externe. /sdan/atataru

Agenția de presă RBC – 2 august