Revista presei internaționale – 31 august

În ultimele zile înainte de începerea toamnei, țările Uniunii Europene se pregătesc pentru a face față provocărilor energetice cauzate de războiul din Ucraina. „Germania este optimistă în privința gazului”, titrează publicația franceză La Tribune. Cancelarul german, Olaf Scholz, consideră că “țara lui se găsește acum într-o poziție mult mai bună pentru a face față amenințărilor Rusiei, în special privind criza gazului”. Toate măsurile luate de Germania pentru a garanta aprovizionarea „au contribuit ca să fim astăzi într-o situație mult mai bună decât ne așteptăm acum câteva luni”, a apreciat șeful executivului. „Confruntat cu riscurile de penurie, Berlinul și-a fixat în iulie o serie de obiective pentru ca stocurile sale de gaz să ajungă la 95% până pe 1 noiembrie. Guvernul a adoptat o serie de măsuri de economisire a resurselor, de la recurgerea mai mult la cărbune, la scăderea consumului clădirilor publice și încurajarea întreprinderilor să economisească. Berlinul a deblocat în mod excepțional 1,5 miliarde de euro pentru a cumpără gaz natural lichefiat, în special din Qatar și din Statele Unite”.
UE este dispusă să plafoneze prețul gazului, coborât sub 260 de euro, anunță agenția italiană Ansa. În timp ce Europa accelerează și fixează pentru 9 septembrie Consiliul Miniștrilor Energiei, prețul gazului începe să scadă, iar guvernul italian afișează un optimism moderat cu privire la propunerea de plafonare a prețurilor UE, după deschiderea din partea Germaniei. Piața privește către deschiderile din Europa pe frontul decuplării gaz-electricitate și al plafonării prețului. În context, este așteptată și concluzia summitului din Danemarca privind independența energetică de Rusia, la care participă și președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
În ceea ce privește evoluțiile din Ucraina, presa internațională urmărește cu precădere evoluția frontului de la Herson, unde forțele ucrainene au demarat o amplă contraofensivă, și situația de la centrala nucleară Zaporoje, unde va face miercuri o vizită delegaţia Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Sub titlul „Herson, o regiune cheie pe care Ucraina vrea să o recucerească”, AFP publică un comentariu în care face referire la importanța acestei zone pentru Ucraina. „Mărginită de Marea Neagră, regiunea Herson este esențială pentru agricultura ucraineană datorită celor aproximativ două milioane de hectare de teren arabil, în contextul în care țara a reluat recent exporturile de cereale. Regiunea are o importanță strategică pentru că se învecinează cu Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 și care îi servește drept bază pentru atacuri”. Urmărind situația de pe front, AFP amintește că această contraofensivă ar putea fi o turnură majoră în război, dar se anunță lungă și dificilă pentru Kiev fiindcă rușii au avut mai multe luni la dispoziție pentru a-și fortifica pozițiile la Herson, regiune ocupată încă din primele zile ale războiului. „Administraţia Biden a ajutat în ultimele luni armata ucraineană să se pregătească pentru contraofensiva majoră de astăzi, prin acoperirea unor solicitări specifice de armament”, a declarat un oficial american, citat de CNN. Statele Unite au acoperit multe dintre aceste solicitări – care includ şi muniţie suplimentară, artilerie şi rachete portabile Javelin – prin pachetele de asistenţă militară aprobate prin decizie prezidenţială Ucrainei în ultimele două luni, mai precizează[ responsabilul american citat.
Cu o zi înainte de vizita reprezentanților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporoje, Kievul acuză Rusia că bombardează în mod deliberat zona de deplasare a misiunii pentru a o obliga să treacă prin Crimeea sau autoproclamatele republici Donețk și Luhansk, arată Ukrainska Pravda. “Mihailo Podoliak, consilier al șefului Biroului Prezidențial, a declarat că ocupanții au bombardat în mod deliberat coridorul prin care misiunea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar trebui să ajungă la Centrala Nucleară Zaporoje. Totul pentru a propune trecerea misiunii prin Crimeea sau autoproclamatele republici populare Donețk si Luhansk” – a scris Podoliak. Delegația Agenției s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, înainte de a se deplasa spre centrala nucleară, mai scrie Ukrainska Pravda.
„Căile UE de a lovi Rusia se împuținează pe măsură ce țările sunt tot mai divizate în privința interzicerii vizelor”, scrie Politico, făcând referire la solicitările unor state europene privind interzicerea acordării de vize pentru turiștii ruși. „Vajnicii adversari ai Rusiei din Europa constată că apelul lor prin care cer ‘bombardarea’ Rusiei cu noi sancțiuni este întâmpinat cu o tot mai mare reticență. Ultima propunere, venită de pe flancul estic al UE – care de mai multă vreme își imploră vecinii să adopte o poziție mai dură față de Moscova – este aceea de a le interzice turiștilor ruși intrarea în UE – o tentativă menită să-i rupă pe rușii mai bogați de obișnuitele lor destinații de vacanță. Oficialii recunosc că sunt puține șanse ca această inițiativă să fie acceptată, deși ea costă puțin, iar riscurile sunt reduse. În schimb, miniștrii ar urma să ajungă la un acord de principiu în privința îngreunării procesului de obținere a vizelor pentru ruși, făcându-l ceva mai costisitor”, mai arată Politico.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)/fmatei/ilapadat