Noua ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie, miercuri, în discuţia comisiilor de specialitate

Noua ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie va fi discutată, mâine, în comisiile de specialitate din Senat. Actul normativ aduce modificări în ceea ce priveşte nivelul de consum lunar de energie electrică până la care preţul va fi plafonat.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Noua schemă de compensare și plafonare a prețului la energie care se aplică de la 1 septembrie a fost adoptată de Guvern. Potrivit documentului, nivelul de consum lunar până la care prețul va fi plafonat a fost redus la 255 kilowați oră în cazul energiei electrice. Intenția Executivului este ca oamenii să încerce să facă economie în perioada care vine. Astfel, clienții casnici vor achita de la 0,68 la 0,80 de bani pentru un kilowatt dacă au un consum între 100 şi 255 de kilowați oră. La un consum de până la 300 de kilowați, diferența de la 255 este taxată la prețul din contract. În cazul gazelor naturale, ordonanța nu aduce modificări pentru consumatorii casnici. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat că ordonanța va fi modificată în comisii dacă s-a omis ceva, dar schimbările se vor face cu acordul coaliției de guvernare:
Alina Gorghiu: Vă spun că nu voi face amendamente și nu voi susține amendamente care nu sunt agreate în coaliție. Să reluăm discuția de la zero în Comisie nu poți să o faci; discuția se face pe un text de ordonanță cu un impact pe care doar guvernul ți-l poate furniza, cu o anvelopă bugetară pe care Ministerul de Finanțe a pus-o la dispoziția Guvernului. Acum, în Parlament, vom ține cont de toate aceste lucruri.
Reporter: Noua ordonanță a stârnit unele nemulțumiri din piață, în sensul că serviciile publice nu beneficiază de plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Membrii coaliției de guvernare au dat asigurări că în comisii se vor face toate modificările necesare./amirea/sdm2

RRA – 13 septembrie