14 lucruri pe care designerii de interior doresc să ni le împărtăşească

O faptă bună nu e niciodată inutilă! Pe asta s-au bazat probabil şi designerii atunci când s-au hotărât că e timpul să ne aducă la cunoştinţă câteva dintre cel mai bine păzite trucuri de amenajare a spaţiului interior, pentru a profita la maximum de designul locuinţei. Chiar dacă profesia de designer de interior poate părea la prima vedere una de vis (mulţi profesionişti din domeniul amenajărilor interioare declarând sus şi tare că îşi trăiesc cu adevărat visul), în această meserie e nevoie de foarte multă muncă şi migală, de cunoştinţe căpătate cu mari eforturi şi de o experienţă practică de care publicul larg nu este întotdeauna conştient. Haideţi să recunoaştem, designul de interior tinde să devină o artă (dacă nu cumva deja a şi făcut-o), toată lumea fiind, mai devreme sau mai târziu, interesată de secretele obţinerii unui aspect perfect în propria locuinţă. Mii sau poate chiar milioane de case particulare se bucură la ora actuală de „pepiniera” de idei ale specialiştilor în domeniu, fiecare dintre ei reuşind să se diferenţieze printr-un stil unic şi original. Un lucru pe care aceştia l-au reiterat la unison a fost importanţa încrederii în profesionişti, dar şi conceperea unui buget realist.

* De unde să vă inspiraţi – Un prim sfat ar fi ca atunci când căutaţi pe site-uri web idei de design, să vă asiguraţi că fotografiile pline inspiraţie nu se referă numai la partea estetică, la ceea ce „place” ochiului, ci şi la bugetul dvs. Cu alte cuvinte, nu este de-ajuns să vă stârnească admiraţie, ci să aibă şi o latură cât de cât apropiată de ceea ce vă permiteţi în acel moment să achiziţionaţi. Bugetul este factorul care ţine exculsiv de potenţa dvs. financiară, nu a altcuiva! Inspiraţi-vă, dar nu lăsaţi tendinţele în design să vă înece propria personalitate, întrucât rezultatul va fi unul mult prea rece şi auster. Contextul este totul, locaţia, peisajul, pietrele, vântul, expunerea solară, culorile şi texturile din jur, toate trebuie să vă ghideze. Culegeţi de prin reviste, de pe internet, orice imagine care vă atrage. Construiţi un fel de puzzle înainte de a vă apuca să cheltuiţi banii aiurea.

* Fiţi realişti în privinţa bugetului – Întotdeauna trebuie să vă bazaţi pe un buget realist. Asta nu înseamnă că trebuie să fie vorba de sume astronomice, dar este foarte important să aveţi o idee cât mai clară a sumei de care dispuneţi. Înainte de a porni la cumpărături, gândiţi-vă la absolut fiecare detaliu, dacă vreţi să vă menţineţi în buget. Investiţi în câteva piese de artă care transmit ceva aparte. Un tablou sau o sculptură inedită poate să facă diferenţa în orice spaţiu. Dacă nu vă permiteţi un tablou scump, apelaţi la talentul unui student la artă și design. E de-ajuns să vă picteze un perete, şi veţi simţi cum interiorul casei prinde viaţă şi capătă personalitate. Contrar a ceea ce se spune, chiar şi kitsch-ul are sensul lui. Dacă vă place o piesă din această categorie, folosiţi-o alături de ceva opus. Va căpăta sens şi nici nu veţi face compromisuri de care să vă pară rău ulterior. Şi, mai mult de-atât, fiţi prevăzători în privinţa bugetului!

* Planificaţi în consecinţă – Începeţi să planificaţi cât mai curând posibil, chiar înainte de demolarea sau construcţia propriu-zisă.

* Nu vă forţaţi casa să fie ceva nu este – Designul casei dvs. trebuie să fie unul cât mai aproape de adevăr, în funcţie de amplasarea locuinţei. Proiectaţi-vă spaţiul pentru viaţa reală, nu pentru ce aţi dori să fie. Nu trăiţi în poveşti! Drept urmare, nu proiectaţi şi nu decoraţi pe baza unor idei preconcepute sau a unor imagini sugestive, care se vor dovedi a nu fi deloc relevante pentru stilul dvs. (de design sau de viaţă), pentru casă, sau chiar pentru localizarea geografică. Rezultatele vor arăta ca născocite, fără sens, exact opusul unui proiect bine conceput. Arhitectura şi dimensiunea unei clădiri sunt coloana vertebrală a unui interior reuşit. Combinaţi eleganţa şi calitatea cu partea practică a designului. Amplasaţi piesele de mobilier după ce aţi încercat mai multe variante şi luaţi în considerare utilitatea lor. Designul unei locuinţe trebuie să se potrivească, în primul rând, modului de trai. Dacă vă place să vă uitaţi la filme (iar soţului la meciuri), nu ţineţi cont de faptul că în dormitor nu trebuie să existe un televizor. Adaptaţi totul la nevoile personale! O casă trebuie să fie înainte de toate reflexia locuitorilor săi, fără să abunde în “tendinţe” sau cele mai scumpe detalii.

* Nu vă fie teamă să daţi un sens spaţiului de locuit… oricare ar fi acesta – În cadrul fiecărui spaţiu trebuie să existe o piesă, o comoară, ceva care să aibă o semnificaţie personală. De multe ori, oamenii consideră că „ruinează” un decor perfect conceput cu nişte obiecte mărunte sau secundare. Designerii nu au aceste noţiuni preconcepute sau ataşamente emoţionale, însă unul din lucrurile lor preferate este de a încorpora elementele cu o istorie sau cu valoare sentimentală într – un mod nou, în stare proaspătă. Un design poate fi perfect executat, dar nu înseamnă “acasă” decât atunci când aceste piese cu semnificaţie specială sunt incluse.

* Fiţi sinceri cu voi înşivă – Casa este principala scenă pe care se desfăşoară viaţa dvs., așa că de ce aţi dori să arate ca toate celelalte? Fiţi sinceri în privinţa modului în care trăiţi şi a lucrurilor importante pentru voi înșivă. Nu vă prefaceţi că vă place un scaun balansoar din lemn doar pentru că este la modă. Alegeţi, în schimb, fotoliul uriaş şi mult mai comod pe care îl doriţi de ceva vreme. Dacă vreţi să combinaţi o masă de sticlă cu abajururi de lemn, faceţi-o, nu alegeţi aplice din sticlă doar pentru că “se potrivesc mai bine”.

* Ceva de bună calitate este întotdeauna scump – Atunci când sunteţi confruntaţi cu problema cantităţii vs. calitate, acesta din urmă este singura alegere inteligentă.

* Nu uitaţi de retuşuri – Salvaţi o parte din bugetul de renovare pentru finisaje. O cameră nu se va simţi complet renovată fără suficient mobilier, jaluzele, perdele, draperii, covoare, opere de artă şi accesorii. Cinci lucruri sunt importante în designul interior: un echilibru estetic şi vizual, o personalitate puternică, o sensibilitate continuă ce leagă camerele între ele, elementul surpriză şi piese de mobilier de calitate.

* Nu este nevoie ca totul să fie nou – „Haideţi să dăm jos acea fotografie de familie, ca să o putem înlocui cu această pictură personalizată cu un apus de soare”, aşa ceva nu veţi auzi niciodată de la un designer profesionist. În fazele de planificare a proiectelor, specialiștii în design trebuie să lucreze cu clienții lor pentru a înțelege ce anume au aceștia și ce anume își doresc să păstreze. Abia apoi, golurile vor fi umplute cu elemente noi. Din nou, designerii nu încearcă să transforme o locuință într-o copertă pitorească de reviste, fără rămășițe din viața dvs. sau stilul personal. Casa dvs. este numai a dvs., iar un designer bun vă va încuraja să abordați proiectul în acest fel.

* Îmbrăţişaţi toate perioadele din istorie – … nu trebuie să vă opriţi numai la una. Scotociţi în istorie, este crucial pentru integritatea designului să priviţi înapoi chiar şi cu sute de ani. Designul de interior nu este o ştiinţă exactă, nu trebuie să alegeţi elemente decorative din aceeaşi epocă, puteţi combina mici statuete africane cu detalii Art deco. Indiferent de stilul şi personalitatea dvs., încercaţi să aduceţi detalii trăsnite, ieşite din comun, detalii care să surprindă şi cea mai pretenţioasă examinare. Totul trebuie să pară, însă, fără efort. Combinaţi elemente contemporane cu elemente tradiţionale sau antice, vechiul cu noul, fără să reflectaţi prea mult, trebuie să vină din suflet. Chiar dacă suntem invadaţi de tehnologie, este important să “simţim” ceea ce ne înconjoară, să atingem textile sau să deschidem sertarele unui cufăr antic.

* Păstraţi totul cât mai simplu – Trebuie să ştiţi întotdeauna când şi unde să vă opriţi. Simplu, confortabil şi interesant, acestea sunt cele trei coordonate pentru un design reuşit. Începeţi totul simplu, porniţi cu o schiţă, apoi adăugaţi detaliile şi culorile pe care vi le-aţi dori. Folosiţi mai degrabă creioane colorate decât computerul, culoarea creioanelor este mai apropiată de realitate. Simplificaţi totul cât puteţi de mult, prea multe detalii încarcă spaţiul. Nu trebuie să includeţi tot ceea ce vă place sau v-a plăcut vreodată în amenajarea casei, întrucât veţi crea confuzie şi intersecții inconfortabile.

* Culoarea este partea vitală a unui proiect – Fără culoare orice interior este plictisitor, indiferent de opulenţa pieselor de mobilier. Creaţi colaje de culoare şi textură, contrastele între culori şi materiale vor oferi întotdeauna un interior contemporan proaspăt. O cameră este complet aranjată numai atunci când nu puteţi elimina niciun obiect din ea fără să pară că lipseşte ceva. Introduceţi mici pete de culoare. Pentru un efect dramatic combinaţi nuanţe neutre cu o nuanţă pastelată: roşu, verde, mov, albastru. Folosiţi oglinzi pentru a evidenţia spaţiile şi detaliile estetice. Gândiţi în blocuri de culori: aici aleg verde, aici mov, aici crem. Alegeţi materiale naturale care lasă atmosfera să respire: piatră, lemn, bumbac, sticlă. Toate detaliile trebuie să se adapteze climatului – răchită, bumbac, sticlă şi piatră pentru o zonă caldă şi lână, caşmir, stofe ecosez, stejar şi mahon pentru un climat mai rece. Adăugaţi culoare într-o cameră mică pentru a o scoate din anonimat. Vopsiţi un hol în două culori – una neutră şi una pastel – şi veţi avea o încăpere veselă de care până acum nu v-aţi bucurat. Lumina este totul, modul în care “sparge” fereastra, locul unde cade, folosiţi-vă de ea. Investiţi în mici detalii de iluminat, fie ele cât de mărunte. Vor crea un spaţiu aparte şi o atmosferă relaxantă.

* Aveţi încredere în designerii de interior – Designerii de interior nu doar vă ajută să faceţi o selecţie potrivită a culorilor, ei sunt avizaţi şi instruiţi să îmbunătăţească funcţionalitatea şi calitatea proiectului de design – indiferent de anvergura acestuia. Proiectantul de interior poate lua decizii şi poate veni cu soluţii nu doar pentru a atinge obiectivele estetice generale, ci şi pentru maximizarea spaţiului, funcţionalităţii, echilibrului, dimensiunii, siguranţei şi durabilităţii proiectului final.

* Comunicaţi cu specialiştii, ei sunt adevăraţii vizionari – Designerii înţeleg cum să stratifice elementele pentru a realiza un plan de design coerent. Comunicaţi-le nevoile dvs. în mod clar şi proiectaţi împreună cu ei, având încredere că toate informaţiile vor fi aplicate în conceperea proiectului corespunzător. Înainte de a construi o locuinţă nouă sau de a selecta mobilierul pentru un nou proiect de decorare, ei văd spaţiul finit, fiecare alegere a lor fiind în conformitate cu acesta. Lăsaţi-i pe designeri să filtreze informaţiile! Există un număr copleşitor de site-uri cu resurse de proiectare disponibile acum, însă cel care le poate selecta pe cele mai potrivite unui proiect coerent este proiectantul. Bazaţi-vă pe el şi pe capacitatea lui de a filtra tendinţele şi de a păstra numai opţiunile atemporale.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.houseandgarden.co.za/design/trends/renovating-interior-designers-want-you-to-know-these-10-things-05a8a7bd-dfbf-44e3-aa34-fc739ff8b555
http://www.styleathome.com/decorating-and-design/styling-secrets/14-things-interior-designers-want-to-tell-you/a/61267
https://www.houzz.com/magazine/8-things-interior-designers-want-you-to-know-stsetivw-vs~17340757
https://www.homestolove.com.au/6-surprising-things-interior-designers-know-that-you-should-too-1780
https://www.fuchsiadesign.com/blog/8-things-this-interior-designer-wants-you-to-know