Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul în care acesta va fi atacat de China (Joe Biden)

Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul în care acesta va fi atacat de China, potrivit preşedintelui american Joe Biden.

Declaraţia, care contravine politicii de până acum a Statelor Unite de a evita să se pronunţe în această chestiune, a fost criticată de Beijing.

Reporter: Laurenţiu Văduva: Joe Biden a răspuns că Statele Unite vor apăra Taiwanul, la întrebări care i-au fost adresate în timpul unui interviu acordat televiziunii americane CBS. Preşedintele american a adăugat însă că Washingtonul nu sprijină independenţa Taiwanului şi că va continua să respecte politica unei „singure Chine”, transmite Reuters.

Statele Unite şi-au transferat oficial ambasada la Beijing în 1979, dar au păstrat o relaţie privilegiată cu Taiwanul, căruia îi garantează securitatea. În practică, acest lucru a însemnat până acum vânzarea de echipamente militare către Taipei şi trimiterea unor patrule, în general navale, în zona Strâmtorii Taiwanului. Washingtonul a optat însă pentru o aşa-numită ambiguitate strategică, prin care refuză să spună explicit dacă va interveni militar sau nu în cazul în care China, care priveşte Taiwanul drept o provincie rebelă, va lansa o invazie militară.

Declaraţia lui Biden reprezintă cea mai clară distanţare a unui preşedinte american de politica ambiguităţii strategice. Cu toate acestea, într-o reacţie ulterioară, Casa Albă a transmis că politica Statelor Unite faţă de Taiwan rămâne neschimbată.

China a denunţat însă declaraţia preşedintelui american, a depus un protest oficial şi a transmis, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, că îşi rezervă dreptul să ia toate măsurile necesare ca răspuns la „activităţile care divid naţiunea”./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 septembrie