Revista presei internaționale – 22 septembrie

Oarecum neglijat din cauza funeraliilor Reginei Elisabeta II a Marii Britanii, am putea spune că războiul Rusiei din Ucraina revine acum în forță în atenția presei internaționale. Departe de a fi îmbucurătoare, informațiile pe tema acestui conflict par să devină tot mai alarmante, cu acuzații reciproce între Rusia și Occident.

„Putin contribuie la escaladarea conflictului din Ucraina”, titrează cotidianul britanic Financial Times, care precizează totodată că „președintele Vladimir Putin a cerut concentrarea a sute de mii de rezerviști”. Pe aceeași temă, ziarul american The Wall Street Journal îl citează pe însuși președintele rus, care ar fi spus că “Rusia va folosi toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a contracara amenințările la integritatea sa teritorială, și nu este o glumă”. “Rusia va riposta cu armament nuclear dacă cineva îi amenință integritatea teritorială, iar roza vânturilor s-ar putea întoace spre Vest”, afirmă ziarul moscovit Pravda, citându-l tot pe președintele rus. Dar, potrivit tabloidului german Bild, “președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi declarat: ‘Nu cred că Rusia va folosi arme nucleare’”. Nu știm însă dacă și rușii au putut citi această declarație, întrucât tot Pravda precizează că “accesul rușilor la portalul Bild este restricționat la cererea Procuraturii Generale a Federației Ruse”. Un alt ziar moscovit, Izvestia, citează copios din discursul de miercuri al președintelui rus, din care spicuim: “Scopul Occidentului este acela de a ne distruge țara. Au spus deja deschis că, în 1991, au reușit să distrugă Uniunea Sovietică, iar acum plănuiesc să faca asta cu Rusia”. Dar, o serie de republici din fosta Uniune Sovietică nu par să-și regrete prea mult trecutul. Un alt ziar rusesc, Kommersant, informează că “Kîrgîzstanul și Uzbekistanul și-au avertizat cetățenii, sfătuindu-I să nu participe la așa-zisa operațiune specială din Ucraina”. Și tot din Kommersant mai aflăm că “Estonia, o altă republică ex-sovietică devenită acum membră a Uniunii Europene, a anunțat că nu va le va acorda azil rușilor care vor să se sustragă recentelor ordine de concentrare”.

În ceea ce îi privește, rușii nu au părut însă prea entuziasmați de recentele decizii ale președintelui Vladimir Putin. Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza afirmă că “rușii protestează în privința mobilizării, iar peste 100 de ruși au fost deja arestați pentru protestele lor”. În plus, potrivit aceluiași ziar, “rușii au început deja să părăsească țara ca urmare a deciziei lui Putin vizând mobilizarea”. Un articol din ziarul italian Corriere della Sera titrează deja: “Fuga de la Moscova – din Rusia, un bilet de avion numai dus poate costa până la 10000 de euro”.

De altfel, în arena internațională, poziția Rusiei pare tot mai controversată. Din ziarul american The Washington Post, aflăm că, prezent ieri (miercuri) la Adunarea Generală a ONU, “președintele american Joe Biden a fost cât se poate de categoric. El a vorbit despre un război brutal și inutil, un război care este opțiunea unui singur om, președintele rus Vladimir Putin. Nimeni nu a amenințat Rusia și numai Rusia este cea care caută un conflict”. Tot ziarul The Washington Post amintește că “președintele american s-a arătat categoric și în privința programului nuclear al Iranului, subliniind că, cităm: “Nu vom permite Iranului să dețină armament nuclear.

Prezent la Adunarea Generală a ONU, președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat și el atitudinea lui Vladimir Putin. Citat de cotidianul francez Le Figaro, președintele Macron ar fi declarat: “Opțiunile președintelui rus sunt contrare mersului istoriei și împotriva intereselor Rusiei. Rusia este angajată într-un război pe care numai ea și l-a dorit”.

În sfârșit, să cităm și un articol din ziarul german Frankfurter Allgemeine, al cărui titlu spune multe, desigur: “Nu-l lăsați pe Putin să vă șantajeze”, îi sfătuiește pe germani și nu doar pe ei, autorul articolului. “Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina. O plecăciune în fața Kremlinului ar însemna trădarea propriilor noastre principii și interese”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR