HÍRTV: România intenţionează să cumpere sistemul israelian Iron Dome

Bucureştiul a demarat negocieri cu guvernul israelian privind achiziţionarea sistemului antiaerian Iron Dome (Cupola de Fier) – a comunicat miercuri portalul de ştiri Hotnews.ro citând interviul televizat acordat cu o seară în urmă de către ministrul român al apărării Vasile Dîncu.

Invitat de postul tv Digi 24, ministrul a confirmat informaţiile de presă israeliene, potrivit cărora „există mari şanse” ca România să fie prima ţară care va cumpăra sistemul defensiv. Cupola de Fier şi-a demonstrat în numeroase ocazii eficienţa anihilând marea majoritate a rachetelor lansate spre Israel dinspre Fâşia Gaza.

Ministrul român al apărării a acordat un interviu cotidianului Haaretz cu ocazia vizitei sale de săptămâna trecută în această ţară. În cadrul interviului nu s-a arătat dispus să vorbească despre achiziţionarea Cupolei de Fier, a afirmat doar că România are o industrie militară tradiţională şi este interesată de achiziţionarea tehnologiilor inovative israeliene, deoarece Israelul nu doreşte să vândă doar echipamente militare, ci se arată dispus şi pentru a obţine licenţă de fabricarea acestora în România.

Marţi Dîncu a confirmat la Digi24 că a discutat cu omologul său israelian şi despre cumpărarea Cupolei de Fier. Deşi tehnologia americano-israeliană de dezvoltare comună este protejată de „embargo”, Dîncu consideră că „are şanse bune” de a cumpăra acest sistem pentru apărarea sa antiaeriană. Deocamdată se lucrează la înnoirea acordului de cooperare militară româno-israeliană, care se referă şi la fabricarea sistemelor balistice de apărare, dar „nu neapărat a Cupolei de Fier” – a explicat ministrul.

Cupola de Fier a fost dezvoltată pentru aproximativ 4 miliarde dolari de întreprinderea de industrie militară Rafael Advanced Defense Systems din Israel şi de grupul de întreprinderi american Raytheon care fabrică şi sisteme antirachetă. Din 2011 s-au vândut doar două bucăţi armatei americane pentru 373 milioane de dolari, respectiv – în perioada mandatului lui Trump – Azerbaidjanului. O baterie costă 150 milioane dolari, iar fiecare rachetă interceptoare câte 50.000 dolari.

Mai multe ţări – Singapore, Canada, Coreea de Nord, India, Finlanda, Slovacia şi Cehia – au cumpărat doar radarul sistemului – citează presa română articolul din cotidianul Haaretz/istanesc/rlambru.

HÍRTV (Ungaria), 28 septembrie 2022 – (MTI)

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/romania-meg-akarja-vasarolni-az-izraeli-vaskupola-legvedelmi-rendszert-2555283

Traducerea: Imola Stănescu