Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Fundaţia „Te Aud România” desfăşoară în perioada septembrie-noiembrie 2022 proiectul „Integrare Fără Frontiere”, menit să sprijine integrarea socială în comunitate a aproximativ 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, refugiaţi ucraineni pe teritoriul judeţului Suceava (nordul României). Intervenţia este sprijinită de Fundaţia „United Way România”. Integrarea socială, educaţia şi sănătatea sunt cele trei mari domenii în care „United Way România” intervine pentru a asigura tuturor o comunitate prosperă. În colaborare cu „Te Aud România” reuşim să ajutăm la integrarea socială a refugiaţilor ucraineni din Suceava şi la educaţia, prin activităţi non-formale, a copiilor care au fugit din calea războiului. Suportul emoţional primit de părinţi şi copii şi activităţile la care participă îi ajută să-şi regăsească echilibrul şi să se simtă bineveniţi în comunitate, a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv „United Way România”.

Activităţile cu beneficiarii proiectului „Integrare Fără Frontiere” includ ateliere de educaţie non-formală, sesiuni de consiliere de grup cu părinţi şi copii, dar şi 3 tabere de zi pe teme ca „Integrare prin sport”, „Sport şi Artă „şi învăţarea limbii engleze prin joc.

2) A fost lansat al doilea modul de cursuri de iniţiere în limba română pentru refugiaţii ucraineni din judeţul Bihor (nord-vestul României) prin Centrului Educaţional ROUA din cadrul Fundaţiei Şinca, cofinanţat alături de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România. Fundaţia Şinca şi Crucea Roşie Română – Filiala Bihor şi-au propus să continue cursurile de iniţiere în limba română pentru refugiaţii ucraineni cel puţin până la sfârşitul anului 2022, dar şi să-şi extindă eforturile pentru a oferi un pachet complet de servicii, adaptate nevoilor refugiaţilor ucraineni pe perioada şederii lor în România.

Secretarul de stat în Ministerului Educaţiei Ionel Florian Lixandru a salutat iniţiativa de a deschide şi organiza cursuri de limba română pentru elevii şi tinerii refugiaţi din Ucraina. El a amintit că Ministerul Educaţiei din România a răspuns prompt încă de la primele semne de conflict din Ucraina, implementând un plan naţional de măsuri şi o serie de iniţiative care să vină în sprijinul integrării tinerilor şi a copiilor în sistemul educaţional. S-a creat cadrul legal pentru ca aceştia să fie integraţi în şcolile din România, atât la nivel de învăţământ preuniversitar cât şi la nivel de învăţământ superior şi oferirea unui set de servicii: consilierea psihopedagogică, posibilităţi de cazare, transport, asistenţă medicală şi orice alte drepturi pe care le au elevii români.

3) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.