BALKAN INSIGHT: România se confruntă cu o dilemă în privința meciurilor cu Kosovo din cadrul Campionatului European din 2024

Federația de fotbal a României a declarat că va discuta cu guvernul în privința meciurilor de calificare la Euro 2024, având în vedere că echipa este programată să joace cu cea din Kosovo – o țară pe care România nu o recunoaște

BALKAN INSIGHT (Serbia), 11 octombrie 2022 – Pe fondul temerilor apărute în România după ce UEFA, forul tutelar european al fotbalului, a programat-o să joace împotriva echipei din Kosovo, a cărui suveranitate nu o recunoaște, oficialii din lume fotbalului de la Pristina s-au angajat să îi primească pe români ca pe orice altă echipă care le vizitează țara.
Federația de Fotbal din Kosovo, FFK, a declarat pentru BIRN (Rețeaua Balcanică pentru Jurnalism de Investigație, n. red.) că,” întotdeauna, a cultivat un spirit de cooperare cu toate țările membre ale UEFA, inclusiv pe cele care nu recunosc independența țării noastre”.
„Vom primi România ca pe orice altă țară adversară, pe Stadionul Fadil Vokrri, și ne așteptăm ca și partea română să facă același lucru (în meciul-retur din România). Fotbalul unește popoare și țări, iar acesta este însuși motto-ul UEFA”, a mai adăugat FFK.
Tragerea la soți în vederea calificărilor pentru Euro 2024 a avut loc duminică, la Frankfurt, în Germania, iar Kosovo a intrat în Grupa 1, alături de Elveția, Israel, România, Belarus și Andorra. Naționalele României și a celei din Kosovo ar urma să se întâlnească la Pristina anul viitor, pe data de 16 iunie, și, în România, pe data de 12 septembrie 2023.
Dar, la o zi după tragere, portalul român de știri sportive GSP a citat Federația Română de Fotbal (FRF), care a spus că va discuta problema cu guvernul de la București.
„Având în vedere că România și Kosovo au ajuns să fie în aceeași grupă în vederea meciurilor de calificare pentru Euro 2024 și ținând cont de situația geopolitică, FRF va purta un dialog cu guvernul României pentru a afla condițiile de desfășurare ale meciurilor în care echipa noastră națională o va întâlni pe cea din Kosovo”, se arată într-o declarație a FRF.
Regulamentul UEFA împiedică două țări, implicate în dispute politice, să facă parte din aceeași grupă de calificare. În privința Kosovo, acest regulament se aplică în cazul Serbiei și al Bosniei-Herțegovina.
Echipa din Kosovo a devenit membră a UEFA și a FIFA începând din 2016, dar asta nu a eludat problemele de ordin politic.
Anul trecut, în martie, FFK s-a declarat indignată în urma unor informații potrivit cărora Spania nu va permite arborarea drapelului din Kosovo și va fi reprezentată drept un ‚teritoriu’ în meciurile de calificare pentru Cupa Mondială. Cu toate acestea, meciul s-a desfășurat conform planului.
În 2016, echipa națională a Ucrainei a refuzat să joace pe teren propriu un meci de calificare împotriva echipei din Kosovo, astfel încât meciul s-a desfășurat la Cracovia, în Polonia.
„Până acum, o serie de alte țări care nu recunosc Kosovo ca stat, printre care Grecia și Ciprul, nu au pus nicio problemă, după cum s-a dovedit în ultimii ani”, au declarat cei din FFK.
„Nu am întâmpinat niciun fel de piedici în a juca împotriva vreunei alte țări or, în ultimii ani, acest lucru a fost dovedit”, a declarat FFK.
„Deși, în trecut, au existat anumite surse de presă care au încercat să dea o tentă politică meciurilor cu Kosovo, până la urmă, meciurile au avut loc, din cauză că UEFA nu face niciun compromis în această privință și nu permite amestecul politicii în lumea sportului”, se mai spune în declarație.
FFK a susținut totodată că „independența țării noastre este o realitate ireversibilă și este acceptată de majoritatea statelor democratice din lume”.
Portalul românesc Sport.ro l-a citat pe fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu, care a spus că trebuie găsită o soluție înaintea disputării partidei.
„Kosovo nu este recunoscut de o serie de țări, printre care și țara noastră, România. Nu am recunoscut niciodată independența Kosovo. În mod normal, federația noastră, prin Răzvan Burleanu (președintele FRF) trebuie să discute și cu alte state care au aceeași poziție cu cea a României și să ajungă la o modalitate care să nu distrugă întregul sistem, dar și să respecte o serie de lucruri care, din punctul de vedere al României, sunt foarte clare”, a subliniat Meleșcanu.
Articol de Perparim Isufi
https://balkaninsight.com/2022/10/11/romania-faces-dilemma-over-euro-2024-matches-with-kosovo/
Traducerea: Alexandru Danga/adanga/fmatei