Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 22% dintre persoanele aflate în zone de conflict riscă să dezvolte anxietate, depresie şi tulburări de stres post-traumatic, arată un raport realizat de World Vision la care a contribuit şi World Vision România. Sub acest risc se află 4,6 milioane de ucraineni dintre care 1,5 milioane sunt copii. Fundaţia va desfăşura activităţi recreative şi de terapie prin artă pentru minorii şi adulţii ucraineni în 6 centre din ţară. Pentru 45% dintre părinţii ucraineni cea mai mare îngrijorare în urma conflictului militar din ţara lor este sănătatea mintală a copiilor, arată acelaşi raport.

Într-un alt studiu, realizat în rândul a peste 1000 de familii ucrainene rămase pe teritoriul Ucrainei, părinţii şi alţi apropiaţi ai copiilor au afirmat următoarele: copii sunt mai trişti (57%); plâng şi ţipă mai mult decât de obicei (47%); au coşmaruri sau nu pot dormi (43%); au un comportament mai agresiv (34%); nu ştiu unde pot accesa suport psihologic (47%). Organizaţia internaţională avertizează că fără servicii constante de consiliere psihologică, în 15-20 de ani, aceşti copii vor deveni adulţi cu diferite tulburări emoţionale şi de sănătate mintală, fenomen care va avea impact negativ şi din punct de vedere economic.

De la începerea conflictului militar, Fundaţia World Vision România a deschis 5 Happy-Bubble-uri pentru copiii ucraineni şi familiile lor în Bucureşti, Iaşi (nord-est) şi va deschide încă un centru în Constanţa (sud-est). În aceste spaţii, ucrainenii beneficiază, printre altele, de: consiliere pentru integrarea pe piaţa muncii, activităţi recreative şi terapie prin artă, cursuri de limba română, cât şi alte cursuri pentru copii în vederea prevenirii pierderilor de învăţare.

Până la sfârşitul lunii noiembrie, fundaţia va forma peste 50 de facilitatori comunitari pentru a face terapie prin artă cu copiii ucraineni. Tipul de intervenţie ce urmează a fi implementat se numeşte ‘First Aid Arts’ şi are ca scop gestionarea emoţiilor, procesarea traumelor şi creşterea stării de bine prin artă. Nevoia de spaţii sigure şi prietenoase pentru copiii ucraineni şi familiile lor, unde să aibă acces la alte activităţi terapeutice, ar trebui să fie o prioritate globală, inclusiv pentru România şi celelalte ţări care găzduiesc refugiaţi. Este important să înţelegem că trecem printr-o criză umanitară ale cărei efecte le vom simţi şi peste zeci de ani dacă nu acţionăm acum pentru sănătatea mintală a tuturor celor traumatizaţi în urma conflictului din Ucraina, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

2) Şirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 6.00, 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.