Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Peste 7.500 de persoane şi peste 3.200 de mijloace de transport, dintre care peste 860 de camioane, au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei cu Ucraina de la Vicovu de Sus – Crasna (nordul României) de la deschiderea în urmă cu două-trei săptămâni. Cifrele arată cât de aşteptat era deschiderea acestui punct şi dovedesc oportunitatea deschiderii şi a punctelor de trecere a frontierei de la Climăuţi, Ulma şi Izvoarele Sucevei, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur..

El consideră că deschiderea PTF Vicovu de Sus dă o nouă perspectiva dezvoltării relaţiilor transfrontaliere între primării, ONG-uri, unităţi şcolare, firme private, mai ales dacă se are în vedere noul proiect transfrontalier INTERREG Next România-Ucraina 2021-2027, pentru care sunt prevăzuţi 50 de milioane de euro şi pentru care autorităţile sucevene se pregătesc să acceseze fonduri pe domeniul social, mediu, cultural şi pentru dotarea şi modernizarea punctelor de frontieră. Primăria Vicovu de Sus pregăteşte deja proiecte comune cu primăria Crasna în domeniile unităţi şcolare, cultură şi sanitar, a mai spus Flutur.

2) Crucea Roşie Română, cu sprijinul financiar al Crucii Roşii din Franţa, a inaugurat la Bucueşti Centrul de Promovare a Sănătăţii, în cadrul căruia cetăţenii ucraineni pot beneficia de consiliere şi servicii medicale gratuite. Managerul proiectului, Raluca Buzea, a spus că serviciile medicale oferite sunt măsurători de parametri: glicemie, tensiune, înălţime, greutate şi EKG. Cu toate aceste rezultate, vor avea acces la un medic generalist unde vor discuta, în mare, problemele de sănătate. Ne dorim cel mai mult să-i ajutăm să se înscrie la un medic de familie pentru a beneficia de aceste reţete compensate, reţete pentru bolile acute care pot interveni atât la copii, cât şi la adulţi, a adăugat Buzea.

Programarea pacienţilor se va face telefonic, în limbile română, rusă, ucraineană sau engleză. Centrul se va transforma după 4 luni într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe judeţe din ţară.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional