Noua constituție a Africii de Sud – dincolo de Apartheid

Context

Pe data de 10 decembrie 1996, președintele Nelson Mandela a semnat noua Constituție care a încheiat tranziția de la regimul minorității albe, Apartheidul, la un regim democratic, fără separare pe bază de culoare. Apartheidul (în africană înseamnă separare) a presupus, totodată, un sistem de politici prin care populația de culoare albă (minoritară  din Africa de Sud), și cea de culoare au avut voie să intre în contact, din pricina temerii principale a guvernanților că populația de culoare ar dori să extermine populația albă. Politica Apartheid a fost construită de Partidul Naționalist, care a stat la putere între 1948 și 1994.

Segregare

Politica de tip segregare a existat și înainte de apariția Apartheid-ului, din pricina trecutului colonial pe care populația de culoare l-a avut în Africa. Din acest motiv, au existat ample mișcări împotriva segregării și discriminării, precum boicotarea cursurilor din școli sau încercarea intelectualilor africani de a uni populația de culoare împotriva abuzurilor venite din exterior. Colonialismul african a provocat nu doar apariția unui sistem de abuzuri îndreptat împotriva populației de culoare, dar și a unor mișcări ample, îndreptate împotriva încercărilor de constrângere, precum curentul pan-africanism, care s-a soldat cu ample proteste la Congresul din 1956, împotriva segregării.

Politicile privind albii și populația de culoare existau și înainte de 1948, însă nu au fost concretizate într-un sistem de legi, pus la punct, precum a fost sistemul instituit din 1948.  Principalul exponent al sistemului, Daniel F. Malan, a fost prim-ministrul Africii de Sud între 1948 și 1954. El a implementat un set de reguli pentru existența pașnică a populațiilor din Africa de Sud. Începând cu 1950, a fost impus un act de înregistrare a cetățenilor, pentru a exista un cadru foarte bine definit în privința coexistenței populației. Acest act presupunea patru  tipuri de persoane, alb, mixt, negru (Bantu) alte forme (asiatic, indian și pakistanez). Prin intermediul acestui act, orașele din Africa de Sud au fost împărțite în secțiuni, unde fiecare dintre aceste segmente aveau voie să-și desfășoare afacerile și să-și trăiască viața. În interiorul acestor segmente nu era permis accesul celorlalți, pentru a păstra o evidență clară a populației și pentru a preveni coalizarea. Alte două legi care au apărut între 1954-1955 au dus la apariția unor Land Acts, prin care mai mult de 80% din teritoriu a fost atribuit albilor.

Recolonizarea negrilor

În 1951 a apărut actul de de administrare pentru negri (Bantu Authorities Act), prin care au fost organizați sub o formă tribală de administrare. Între timp, Daniel F. Malan s-a retras din funcția de prim-ministru în 1954, iar în scurtă vreme, funcția a fost preluată de Hendrik Verwoerd, care a determinat apariția unui nou act administrativ (Bantu Self-Government Act), în 1959. Acest act a reorganizat teritoriile bantu în opt rezervații separate de cele ale albilor și restul oamenilor de culoare. Acest lucru a determinat ample proteste și mișcări de stradă în anii 60, din partea populației de culoare. Mai mult decât atât, în 1960 a existat o tentativă de asasinare asupra lui Verwoerd, care s-a soldat cu un eșec. Cu toate acestea, Verwoerd a fost înjunghiat în 1966, în Parlament, de un imigrant din Mozambique, care avea funcție de mesager al Parlamentului.  Numele acestuia a fost Demetrio Tsafendas.

Organizare teritorială

În Africa de Sud au primit independență, cu statut de republici, patru zone diferite: Transkei, Bophuthatswana, Venda and Ciskei, însă nici una din ele nu a organizat un guvern independent de cel al Africii de Sud, fiecare fiind dependent de Cape Town. Acest lucru s-a datorat faptului că economia africană a fost dependentă în acel moment pe forța de muncă a populației de culoare, lucru care ar fi îngreunat guvernarea întregii țări.

Separarea educației a fost posibilă prin intermediul unei legi trecute de Parlament în 1953, document prin care au fost create școli speciale pentru populația de culoare neagră,  în care copiii erau pregătiți cu scopul de a fi incluși în  munca de jos. Actul a fost extins ulterior și la pentru universități, în 1959, care au fost interzise populației de culoare. Căsătoriile mixte au fost interzise din 1949 iar în 1950 au fost interzise inclusiv interacțiunea între bărbați și femei de culori diferite.

Opoziție

Din pricina opoziției ridicate în anii 60, guvernul african a aprobat un act prin intermediul căruia poliția avea voie să folosească forța împotriva populației de culoare și să comită inclusiv tortură. Pe 21 martie 1960 a avut loc un protest în orașul Sharpeville, la care poliția a deschis focul și a omorât 69 de protestatari de culoare. La nivel internațional,  Africa de Sud a fost nevoită să se retragă din Commonwealth în 1961, iar în 1976, politica  aperthaid a fost condamnată în termeni duri de Națiunile Unite.  Din 1985, Marea Britanie și Statele Unite au impus sancțiuni economice asupra Guvernului Africii de Sud. Presiunea externă a determinat guvernul să relaxeze măsurile în 1986, însă cetățenii de culoare nu avut voie să se stabilească în zonele în care populația albă trăiește.

Schimbarea politică

Între 1990 și 1991 politicile au fost relaxate și mai mult, însă segregarea încă există și în zilele noastre. Cu toate acestea, F.W. de Klerk, președintele Africii de Sud, care a provenit din rândurile Partidului Naționalist (Afrikaans: Nasionale Party) a retras multe dintre legile date între 1948-1960, inclusiv actul de înregistrare al populației, în funcție de culoare, dar a și oferit un cadru politic adecvate pentru modificarea Constituției în 1994. Ulterior, Nelson Mandela a semnat Constituția în 1996 și a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud. Partidul Naționalist a căzut în dizgrație și a pierdut puterea după 1991. (Autor : Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Alex-La-Guma

https://www.britannica.com/biography/F-W-de-Klerk

https://www.britannica.com/topic/Promotion-of-Bantu-Self-Government-Act

https://www.britannica.com/biography/Hendrik-Frensch-Verwoerd#ref79545

https://www.britannica.com/biography/Daniel-Malan

https://www.history.com/topics/africa/apartheid

https://www.sahistory.org.za/dated-event/mandela-signs-sa-constitution-law

https://www.news.uct.ac.za/article/-2021-05-31-pan-african-imagination-and-the-role-of-south-africa