O aderare a României la spaţiul Schengen este posibilă anul viitor (Klaus Iohannis)

O aderare a României la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, este posibilă anul viitor, consideră preşedintele Klaus Iohannis. Prezent la Bruxelles, unde mâine începe reuniunea şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, preşedintele a mai spus că nu susţine o decuplare a ţării noastre de Bulgaria în acest dosar şi nici nu va ataca la Curtea Europeană de Justiţie decizia de săptămâna trecută a miniştrilor europeni de interne. În plus, nu va exista un boicot al statului român şi al autorităţilor publice din România la adresa Austriei, a mai afirmat şeful statului. Trimisul nostru special, Alina Stănuţă, relatează.

Reporter: Singura cale pentru a rezolva problema aderării României la spațiul Schengen este diplomația, a spus astăzi, de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis, care a menționat că nu va exista un boicot din partea statului și autorităților române la adresa Austriei. Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că decuplarea României de Bulgaria, în dosarul aderării la spațiul de liberă circulație, este o soluție bună, iar o astfel de variantă ar fi o soluție de ultimă instanță.

Klaus Iohannis: Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune „da-da”, deci și România și Bulgaria, fie se votează separat și rămâne „da” pentru România, „nu” pentru Bulgaria. Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forță european, este un bun partener, vecin al nostru, rămâne singură în fața valului migrator, care nu a încetat. Noi căutăm varianta să intrăm împreună.

Reporter: Şeful statului, Klaus Iohannis, a mai declarat că pentru Consiliul Justiție și Afaceri Interne de săptămâna trecută a fost pregătită o variantă de decalare de Bulgaria în chestiunea Schengen și nu o decuplare. Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat că România nu va ataca votul negativ al Austriei, în dosarul de aderare a României spațiul Schengen, la Curtea Europeană de Justiție./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie