Angajații în educație au protestat în mai multe orașe din țară

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Angajații în educație au protestat joi în mai multe orașe din țară pentru a treia zi în această lună. Prefecturile din Iași, Timiș, Galați, Vaslui, Călărași, Vrancea și Sălaj au fost pichetate timp de două ore. Nemulțumirile sunt de ordin salarial, dar nu numai, după cum i-a declarat un reprezentant al protestatarilor corespondentului RRA în Sălaj, Adrian Lungu.
-: Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă învățământul românesc, dar acțiunea este cu precădere pentru personalul nedidactic din învățământ. Dânşii au salarii foarte mici, undeva la 1.600-1.900 în mână pe lună. Neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare, adică cei din învățământ nu primesc sporuri, dar au colegi care lucrează în alte sectoare bugetare și ei primesc. Și, un ultim punct l-am pus noi aici, neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede legea 1 din 2011.
Realizator: Sindicaliștii din educație spun că protestele vor continua și vineri. Joi a avut loc în capitală și un protest al polițiștilor și al angajaților din penitenciare, cu nemulțumiri de ordin salarial./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie)