INDEX: Austriecii consideră că România nu are ce căuta în spaţiul Schengen

Majoritatea cetăţenilor austrieci susţine guvernul de la Viena în decizia de a fi refuzat aderarea României la spaţiul Schengen.

Austria a fost singura ţară care a uzat de veto în problema aderării României – prevalându-se de migraţie, respectiv la atitudinea greşită a românilor în această privinţă – în timp ce toate celelalte state membre UE au susţinut iniţiativa.

Din acest motiv opinia publică din România şi-a răcorit zilele acestea furia atacându-i pe austrieci.

Între timp, s-a realizat un sondaj în care cetăţenii austrieci sunt întrebaţi dacă apreciază ca fiind corect că Austria s-a pronunţat împotriva aderării la Schengen a României (şi Bulgariei).

După cum s-a putut vedea: răspunsul a fost afirmativ.

Dintre cei chestionaţi 52% s-au declarat de acord cu atitudinea guvernului lui Karl Nehammer de a respinge aderarea celor două ţări. Doar 34% dintre repondenţi au considerat că această atitudine nu a fost corectă.

Sondajul a mai relevat că majoritatea celor ce au susţinut decizia negativă, provin din rândurile simpatizanţilor partidului principal de guvernământ, ÖVP, respectiv al celor din partidul de dreapta din opoziţie, FPÖ – relatează foter.ro.

Ministrul ungar de externe, Péter Szíjjártó, a luat de asemenea atitudine faţă de veto-ul la adresa românilor şi bulgarilor, menţionând că în opinia sa ambele ţări ar fi meritat aprobarea aderării. Spre deosebire de cele două ţări menţionate Croaţia a primit acordul în privinţa aderării, ceea ce înseamnă şi că în cursul anului viitor se va dărâma o parte a gardului sudic de la frontiera sa. Poliţia a informat că urmează să se pună în practică această măsură.

https://index.hu/kulfold/2022/12/19/romania-schengeni-ovezet-csatlakozas-ausztria-elutasitotta-osztrak-kozvelemeny-felmeres/

Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria) – 19 decembrie