RADOR: Ce scrie presa greacă despre accidentul produs la București

KATHIMERINI: Mărturii de la accidentul produs la București – Pasagerii autocarului sunt șocați – Ce a provocat accidentul

„Pasagerii autocarului erau șocați când am ajuns la fața locului. Am comunicat cu ei și le-am spus că de orice au nevoie, noi vom fi acolo. Vorbim și cu oamenii care se află în spital”, a declarat Eleni Kostoula, șefa Biroului pentru Diplomație Publică al Ambasadei Greciei la București, vorbind pentru Kathimerini.
Potrivit datelor de până acum, răniții au fost transportați în patru spitale diferite din capitala României, iar cei care nu au pățit nimic au fost duși la hotel.

Se investighează cauzele accidentului
Consulul onorific de la Constanța, Theodoros Skandalidis, a declarat că încă nu s-a stabilit cum s-a întâmplat impactul.
„Există o bară de fier înainte de a intra în pasaj pentru a verifica înălțimea autovehiculelor. Autovehiculul avea 3,60 înălțime și nu ne putem da seama cum de s-a lovit pentru că acea înălțime este permisă. Prefectul a spus că de vină este faptul că exista un aer condiționat pe plafon. Încă se încearcă să se afle ce s-a întâmplat”.
Potrivit acestuia, presa locală a relatat că au mai avut loc 3-4 accidente în acel punct.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a luat legătura cu rudele răniților
„Odată cu aflarea informației despre tragicul accident al autocarului grecesc, petrecut mai devreme la București, ministrul Afacerilor Externe, Nikos Dendias, a contactat-o ​​imediat pe ambasadoarea Greciei în România, Sofia Grammata, cerând Ambasadei Greciei să ofere asistență pasagerilor și să fie alături de răniții greci și de rudele acestora atât timp cât este necesar”, precizează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
„În plus, ministrul Afacerilor Externe a contactat rudele răniților, urându-le însănătoșire grabnică și dându-le asigurarea că Ambasada Greciei îi va ajuta în toate modurile posibile. El și-a exprimat încă o dată durerea cea mai profundă pentru pierderea vieții unui cetățean grec”, se arată în comunicat. Ministrul grec de externe a avut și o convorbire telefonică cu omologul său român, Bogdan Aurescu, „pentru a-i mulțumi pentru răspunsul imediat al autorităților române și cooperarea excelentă pe care o au cu Ambasada Greciei la București pentru a face față acestei situații dificile”.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe elen cu privire la accident:
„Potrivit informațiilor de la Ambasada Greciei la București, astăzi, în capitala României a avut loc un accident în care a fost implicat un autocar cu 47 de pasageri greci și un șofer grec.
În urma informării de către Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului de Interne din România, 24 dintre pasageri au fost transportați la spitale locale pentru examinare și eventual acordare de prim ajutor. Dintre cei de mai sus, trei sunt internați în stare gravă. Din păcate, un pasager al autocarului a decedat. Ceilalți pasageri au fost transportați la un hotel.
O echipă a Ambasadei Greciei la București s-a deplasat imediat la locul accidentului și apoi la spitalele unde sunt tratați cetățenii greci mai sus menționați.
De asemenea, angajați ai Ambasadei rămân în spitale pentru a oferi toată asistența posibilă răniților.
Ministerul Afacerilor Externe exprimă cele mai profunde condoleanțe familiei și rudelor persoanei decedate și urează însănătoșire grabnică celor răniți.”
https://www.kathimerini.gr/world/562201309/voykoyresti-martyries-stin-k-sokarismenoi-oi-epivates-toy-leoforeioy-ti-prokalese-to-dystychima/

TO VIMA: România – Cum a fost direcționat autocarul spre drumul-ghilotină – Ce a afirmat șoferul

Șoferul grec al autocarului a spus că a urmărit pe Google Maps traseul către pasajul subteran Unirii – Și alte accidente similare în același loc în ultimele luni
Într-un coșmar de Crăciun s-a transformat excursia a 47 de greci din Thesalia și Salonic care au dorit să petreacă cinci zile de sărbătoare în România.
Autocarul în care se deplasau s-a ciocnit de o bară de metal care avertizează cu privire la înălțimea permisă a autovehiculelor pentru a trece printr-un pasaj subteran din centrul Bucureștiului.
Bilanțul tragic: un mort și 24 de răniți care au fost transportați la spitale, dintre care trei sunt internați în stare gravă.

Alcooltest pentru șofer
Potrivit unor informații din presa română, șoferul grec a fost supus unui alcooltest și unui test antidrog care au ieșit negative.
Șocat, acesta a susținut în fața polițiștilor că a urmat indicațiile privind traseul parcurs pe aplicația electronică a telefonului mobil, google maps, însă, din primele date, reiese că a avut viteză mare.
Concret, bărbatul ar fi explicat polițiștilor că se îndrepta spre Palatul Parlamentului, iar Google Maps i-a sugerat traseul prin pasajul subteran Unirii.

Cum s-a întâmplat accidentul rutier din România
La bordul autocarului se aflau în total 48 de persoane: 47 de cetățeni greci și șoferul. Autocarul a plecat ieri după-amiază de la Volos, a oprit la Larisa și Salonic și a ajuns în această dimineață la București.
Potrivit Observatorului Antena 1, accidentul s-a produs când autocarul, care pare să fi avut viteză, nu a respectat un indicator cu privire la limita de înălțime. Acest lucru a făcut să rămână blocat în bara care a prăbușit plafonul. De asemenea, după impact, geamurile autocarului au fost sparte.
Răniții au fost transferați la cinci spitale diferite din apropierea locului accidentului, unde a fost declanșat „codul roșu”. Printre răniți se numără și doi copii, iar trei dintre răniți sunt internați în stare gravă. O femeie este inconștientă, iar ceilalți doi au fost loviți la cap, dar sunt conștienți.
Cei care nu au fost răniți au fost transportați la un hotel.

Drumul – ghilotină
În același timp, relatări din presa română, dar și de pe rețelele de socializare indică faptul că drumul respectiv s-a transformat într-o ghilotină, întrucât în ​​decurs de două luni s-au produs cel puțin 7 accidente de circulație în același mod ca cel de astăzi.
Totul a început pe 4 septembrie 2022, când a fost inaugurat noul pasaj subteran, a cărui înălțime este atât de mică încât nu permite trecerea vehiculelor mari și grele precum autocarul grecesc.
Pe 8 septembrie 2022, la 4 zile de la deschiderea pasajului subteran, un accident rutier similar a avut loc cu un șofer turc de camion care a lovit aceeași bară metalică și a avariat plafonul cabinei camionului, fără ca el să fie rănit.
Primarul de sector spusese atunci că șoferii trebuie să respecte indicatorul și regulile. „Interdicție peste 3,5 metri înălțime” la intrarea în pasajul subteran Unirii a scris pe contul său de socializare, susținând că incidentul s-a petrecut pentru că șoferul a încercat să treacă cu un camion înalt de 4,2 metri, fără să acorde atenție indicatorului. El a mai susținut că acest semn de interdicție a fost acolo și înainte de lucrările de întreținere și deschiderea noului pasaj subteran.
Din cauza accidentelor, site-ul românesc sector4live scria pe twitter la data de 10 noiembrie: „Primăria de sector anunță că tocmai a montat la Pasajul Unirii noi marcaje de informare privind limita de înălțime de 3,5 metri. Sunt amplasate la o distanță de 50 de metri față de intrarea în tunel și sunt vizibile chiar și din avion. Dar există o vorbă „Nu spune niciodată niciodată”. www.tovima.gr/2022/12/23/society/roumania-pos-odigithike-ston-dromo-karmaniola-to-touristiko-leoforeio-ti-isxyristike-o-odigos

I EFIMERIDA: Accident în România – Șoferul în stare de șoc – ”Pur și simplu am urmat GPS-ul”, le-a spus polițiștilor

În stare de șoc este șoferul autocarului care s-a izbit de o bară la un pasaj subteran în București, România.
Șoferul, potrivit presei române, a fost supus unui alcooltest și test antidrog care au ieșit negative, dar se relatează că ar fi condus cu viteză mare cu puțin timp înainte de impact.
Potrivit presei din România, șoferul, în discuțiile cu polițiștii despre cum s-a petrecut accidentul, le-ar fi spus că pur și simplu a urmat indicațiile pentru traseul parcurs pe aplicația electronică a telefonului său mobil (google maps) și nu a mai avut timp să oprească atunci când a văzut indicatorul.
Se pare că el a spus că se îndrepta către Palatul Parlamentului și Google Maps i-a sugerat traseul prin pasajul subteran Unirii, ceea ce a dus la impact și la decesul unei persoane și rănirea altor 24, dintre care două grav.

Proprietarul autocarului: „Nu avea mare experiență în străinătate, dar este un șofer bun”

Patronul firmei care a organizat excursia în România a vorbit cu presa locală din Larisa, explicând că șoferul este în stare de șoc. Totodată, el a subliniat că ei dețin doar foarte puține informații și că încă nu știu cine este victima, iar familiile sunt îngrijorate.
„Sunt momente grele pentru noi toți. Din păcate, am fost informați despre un mort și doi răniți grav. Obținem informații cu picătura. Nu avem nicio idee despre victimă. Nu ne spun numele sau cauza morții”, a spus el pentru început.
„Șoferul se află într-o situație dificilă, este șocat. Un client din autocar ne-a informat că exista un indicator pentru vehicule până la 3,5 metri. Șoferul a trebuit să treacă de acest pod și s-a produs accidentul. Este un șofer bun, dar nu are mare experiență în călătoriile în străinătate. A fost de două ori în România”, a adăugat el, menționând că un alt șofer a condus autocarul până la graniță și apoi autocarul a fost preluat de șoferul implicat în accident.
„Mâine, după ce aproape toți răniții se vor întoarce din spitale, vom discuta dacă vor să se întoarcă imediat. Vom suporta costurile. Jumătate dintre clienți sunt din Larisa, iar restul din Salonic”, a mai spus patronul agenției de turism.
https://www.iefimerida.gr/ellada/dystyhima-roymania-odigos-gps/cciulu/ilapadat

(RADOR – 23 decembrie)