AZER NEWS: Azerbaidjanul va juca un rol esențial în tranziția Europei la energia curată

Trend – În cadrul vizitei în România a președintelui Ilham Aliyev, pe 17 decembrie, a fost semnat „Acordul între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării și transferului de energie verde”.

Acordul deschide, în esență, o nouă etapă în cooperarea energetică dintre Azerbaidjan și UE, punând bazele unui „culoar verde” care să lege Caucazul de Sud de Europa.

După cum Allan Mustard, co-fondator și co-șef al startup-ului energetic Trans-Caspian Resources, fost ambasador al SUA în Turkmenistan, a spus pentru Trend, Azerbaidjanul are un potențial imens pentru producerea de energie solară și eoliană și are, de asemenea, potențial hidroelectric și geotermal.

Astfel, Azerbaidjanul va juca probabil un rol esențial în furnizarea de energie electrică Europei. Livrarea de energie electrică este competitivă din punct de vedere al costurilor cu gazul natural prin conducte, deoarece transportul reprezintă aproximativ 10 la sută din costul livrărilor, și este chiar mai competitivă în comparație cu transportul gazelor naturale lichefiate‘, a spus el.

Potrivit fostului ambasador, având în vedere nevoia extremă a UE de a înlocui 155 de miliarde de metri cubi pe an de gaz natural rusesc, precum și 40% din consumul său de petrol, care în ultimii ani a venit din Rusia, este în mod clar în interesul mai multor țări europene de a colabora la dezvoltarea energiei verzi.

Tranziția la energia regenerabilă din combustibili fosili va dura decenii și va fi un efort multinațional. Prin urmare, acordurile privind cooperarea în domeniul energiei verzi au un sens deplin. Investiția necesară este uriașă, iar realizarea de economii în infrastructură va fi crucială pentru a limita costurile”, a menționat Mustard.

Astfel, acordul semnat între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria servește ca o forță de unificare între sistemele energetice ale acestor țări. Ca o continuare a memorandumului de cooperare în sectorul energetic, semnat în iulie, între Azerbaidjan și UE, care, pe lângă dublarea aprovizionării cu gaze azere către Europa, prevede și stimularea cooperării în domeniul energiei regenerabile, acest acord aduce beneficii atât Azerbaidjanului, cât și Europei în ceea ce privește tranziția la energia curată. Azerbaidjanul, care s-a impus deja ca furnizor de încredere de gaze, își va ajuta și partenerii în tranziția către surse de energie curată și, în același timp, își va consolida propria economie.

https://www.azernews.az/oil_and_gas/204230.html/

AZER NEWS (Azerbaidjan), 26 decembrie 2022