2022. december 30.

Gáz van!

Az első téli hónap végén a romániai gáztárolók telítettségi szintje 82 százalékos. Ez azt jelenti, hogy a gázszolgáltatásban akkor sem lesznek fennakadások, ha az idei tél különösen hideg lesz – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Vasile Cârstea, a Depogaz igazgatója. Ilyen körülmények között Románia nemcsak a hazai szükségletet tudja fedezni, de Moldova Köztársaságnak is tud gázt szállítani.

„A leghidegebb télen az ország gázfogyasztása 54 millió köbméter. A hazai kitermelés körülbelül 26-27 millió köbméter, amit a felhalmozott tartalékokból további 32-33 millió köbméterrel tudunk kiegészíteni. Ez összesen 60 millió köbméter. A felesleggel pedig segíteni tudjuk moldovai szomszédainkat” – mondta a gáztároló cég vezetője.

A gáz ára jövő év februárjától csökkenni fog és eléri a 76 euró/mWh-át, ami történelmi mélypontnak számít. Márciusban – azt követően, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a gáz ára 200 euró/mWh-ra ugrott. Az Európai Unió gáztárolói december 28-án 83 százalékos szinten voltak telítettek, ami 30 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi érték. (Radio România Actualităţi)

Nőtt az akut légúti fertőzések száma

A december 19-ike és 25-ike közötti héten 140.688 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézethez (INSP) tartozó Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

A tavalyi év ugyanezen időszakában 38 322 ilyen esetet tartottak számon. Az influenza lokális terjedését figyelték meg Brassó, Buzău, Kolozs, Prahova, Szeben, Temes, Ilfov megyében és Bukarestben, míg a többi megyében elszórt esetek fordultak elő. A múlt héten 94 laboratóriumi vizsgálattal kimutatott influenzás megbetegedést jegyeztek, az idény elejétől pedig összesen 208-at. A jelzett időszakban ugyanakkor 2685 influenzás esetet diagnosztizáltak a tünetek alapján, míg egy héttel korábban 1644-et, egy évvel ezelőtt pedig 57-et. December 25-éig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók közül 1 417 836 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által rendelkezésre bocsátott védőoltással.

Az influenzával párhuzamosan jelen van hazánkban a SARS-CoV-2 vírus is. Az Egészségügyi Minisztérium által közzétett adatokból kitűnik, hogy december 19-ike és 25-ike között 3400 Covid-esetet regisztráltak. A hatóságok nem számítanak a járvány megerősödésére, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy januárban és februárban nőhet a légúti fertőzéses megbetegedések száma. (Radio România Actualităţi)

Ma várhatóan aláírják azt a szerződést, amelynek révén felújítják a Kolozsvár – Nagyvárad vasútvonal első szakaszát

A munkálatok – amelyek magukban foglalják a vaspálya Magyarországig tartó szakaszának a felújítását is – 1,6 milliárd lejbe kerülnek. A Román Vasúttársaság (CFR) által aláírandó szerződés keretében a Kolozsvár – Egeres 31 km-es pályaszakasz felújítását 42 hónap alatt végzik el. A Kolozsvár – Nagyvárad vasútvonal teljes hossza 160 km, felújítása pedig része az Országos Helyreállítási Tervnek (PNRR). (RADOR Hírügynökség)

Megerősítik a földrengés-veszélynek kitett épületeket

Új épületfelújítási programot jelentett be a fejlesztési minisztérium – közölte ma az RMDSZ Tájékoztató. A szaktárca január 3-án, reggel 10 órától fogadja a helyi önkormányzatok és a központi hatóságok pályázatait.

A minisztérium már ismert felületére, az érdekeltek 60 napig juttathatják el igényeiket. A pályázatok érkezési sorrendje fontos – hangsúlyozta Cseke Attila tárcavezető.

A pályázók a finanszírozási kérés mellett az épület földrengés-veszélyességét bizonyító felmérést kell feltöltsék, illetve az épület energetikai felmérését, amennyiben energiahatékonyságot növelő felújításra is kérnek finanszírozást.

A fejlesztési minisztérium rendelkezésére 2023-ban 500 millió lejes keret áll erre a célra. Kétszáz millió lejt már elkülönítettek a beruházások fedezésére, a szaktárca minden költséget kifizet, sem a lakóktól, sem az önkormányzatoktól nem kér társfinanszírozást.

A minisztérium földrengésbiztonsági finanszírozási programja több éves, és a tömbházlakásokon kívül a középületekre is kiterjed. „A célunk az, hogy az emberek életét, épségét megvédjük földrengés esetén, akár otthonukban, akár egy közintézményben, kórházban, iskolában tartózkodnak” – nyilatkozta Cseke Attila.

Részletek a fejlesztési minisztérium honlapján. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin – RADOR