Gazprom a redus cu 10% pomparea zilnică de gaz prin teritoriul Ucrainei

Gazprom a redus volumul de pompare zilnică de gaz prin teritoriul Ucrainei cu 10%, informează publicaţia RBC, cu referire la serviciul de presă al companiei.

Potrivit informaţiilor serviciului de presă, volumul de tranzit zilnic a scăzut de la 42,2 milioane la 37,8 milioane metri cubi. Publicația citată adaugă că surse din cadrul Gazprom nu au precizat motivele scăderii tranzitului. „Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei în cantitatea confirmată de partea ucraineană prin GIS „Sudja” de 37,8 milioane de metri cubi la 4 ianuarie” – se arată în comunicat.

Amintim că anterior s-a anunţat că în ianuarie, gazul din Rusia pentru Republica Moldova ar putea crește la 1.230 de dolari per mia de metri cubi. Această declaraţie a fost făcută de președintele consiliului de administrație al companiei energetice „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

De asemenea, Moldovagaz i-a avertizat pe moldoveni că nu trebuie să se aștepte la o reducere a tarifelor la gaze după o creștere de șapte ori într-un an./ssirbu/dsirbu

https://www.gazeta.ru/business/news/2023/01/04/19417951.shtml?updated

www.gazeta.ru – 4 ianuarie