Chiar dacă nu este vorba despre un record, suma este suficientă pentru a impresiona. Un ton roșu de 212 kg a fost vândut cu 36 de milioane de yeni (257.000 de euro) la o licitație tradițională de Anul Nou, joi, 5 ianuarie, la Tokyo. Acest preț este aproape de două ori mai mare decât în ​​2022. Prestigiosul restaurant de sushi Onodera Group și angrosistul japonez Yamayuki au câștigat licitaţia, ca și la ediția de anul trecut.
Creșterea mare de preţ în mai bine de un an reflectă o îmbunătățire a tendinței pieței, după trei ani de scădere a prețurilor din cauza pandemiei, care a afectat în mod deosebit sectorul restaurantelor japoneze. Dar recordul absolut pentru această licitație de ton, atins în 2019 înainte de pandemie (333 de milioane de yeni, sau 2,7 milioane de euro la acea vreme), este încă foarte departe.
Autoproclamatul „Rege al tonului” Kiyoshi Kimura a domnit multă vreme peste acest eveniment simbolic și a oferit câștigătorului o publicitate puternică, iar acest restaurant a fost cel care a plătit prețul record în 2019. Dar, în ultimii ani, Kiyoshi Kimura s-a dovedit a fi mai puțin cheltuitor, invocând pandemia. (www.lepoint.fr – 5 ianuarie)/rcostea