Preşedintele Zelenski salută decizia SUA de a trimite vehicule blindate de luptă în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei vehicule blindate de luptă, pentru prima dată. De asemenea, americanii vor furniza şi rachete sol-aer, transportoare blindate pentru trupe şi sisteme de artilerie, în cadrul pachetului de asistenţă în valoare de peste trei miliarde de dolari.

Furnizarea vehiculelor blindate de luptă indică o schimbare a atitudinii unora dintre statele occidentale, care au fost reticente în a trimite Ucrainei mai mult sprijin letal, pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului. Ajutorul vine într-un moment în care Ucraina se pregăteşte pentru o noua etapă în ofensiva sa, pentru a recuceri teritoriile ocupate.

Preşedintele Zelenski a salutat decizia SUA de a trimite vehicule blindate Bradley, folosite la transportul infanteriei şi pentru a asigura foc de acoperire. Zelenski a subliniat că acestea sunt „exact ceea ce Ucraina are nevoie”. Între timp, presupusul armistiţiu declarat unilateral de Rusia continuă, însă au fost raportate încălcări ale acestuia, în estul Ucrainei. /mbrotacel/csimion

BBC SERVICIUL MONDIAL – 7 ianuarie