Ucraina este pregătită să înceapă contraofensiva – anunţă cel mai înalt oficial de securitate de la Kiev

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Naţională de la Kiev, Oleksi Danilov, a declarat că Ucraina este pregătită să-și lanseze contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor de sub ocupaţia forțelor ruse şi a subliniat că „acest lucru se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

Într-un interviu pentru BBC, Danilov nu a menţionat o dată exactă pentru începerea contraofensivei, dar a subliniat că Ucraina „nu are dreptul să greșească” în privinţa acestei decizii, deoarece aceasta este o „ocazie istorică”, pe care „nu o putem rata”. Potrivit oficialului, Forțele Armate ale Ucrainei vor lansa contraofensiva atunci când comandanții vor calcula şi vor considera că „putem obține cel mai bun rezultat în această etapă a războiului”. Întrebat dacă Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru contraofensivă, Danilov a răspuns: „Suntem întotdeauna pregătiți. Așa cum am fost pregătiţi tot timpul să ne apărăm țara. Iar aceasta nu este o chestiune de timp”. „Aceasta (contraofensivă – n.r.) se poate întâmpla mâine, poimâine sau peste o săptămână. Ar fi ciudat dacă aș anunţa data începerii anumitor evenimente. Aşa ceva nu se poate… Țara noastră are în afară o misiune cu o foarte mare responsabilitate. Și înțelegem că nu avem dreptul să greșim” – a adăugat Oleksi Danilov.

De asemenea, secretarul a respins ideea că ofensiva ucraineană ar fi început deja, afirmând că „distrugerea centrelor de comandă rusești și a echipamentului militar rusesc” era o sarcină a Forțelor Armate ale Ucrainei încă din 24 februarie 2022. „Nu avem zile libere în acest război” – a adăugat Danilov.

RBC aminteşte că, sâmbătă dimineaţă, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, a publicat pe Telegram un videoclip cu mesajul „A sosit timpul să recuperăm ceea ce este al nostru”. Imaginile respective prezintă soldați ucraineni care se pregătesc de luptă şi rostesc o rugăciune. Finalul videoclipului conţine un apel prin care oamenii sunt chemaţi să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei. În acest context, pe reţelele sociale, au apărut discuții în care unii dintre internauţi sugerează că, prin publicarea videoclipului respectiv, şeful armatei ucrainene ar fi făcut aluzie la declanșarea marii contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei./sdan/lalexandrescu

Agenția de presă RBC – 27 mai