INDEX: În opinia ministrului român al apărării, reconstruirea imperiului rus ar fi un lucru rău

Este important ca în problema războiului din Ucraina Europa să aibă faţă de Rusia o atitudine unitară şi solidară – a declarat marţi în Polonia ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul român a efectuat, împreună cu viceprim-ministrul polonez Mariusz Blaszczak, o vizită la batalionul internaţional NATO staţionat în comuna Bemowo Piskie din Polonia.

La conferinţa de presă care a urmat întâlnirii, Tîlvăr a afirmat că a discutat cu Blaszczak despre războiul din Ucraina şi despre situaţia securităţii zonei. S-a referit la ajutorul acordat refugiaţilor ucraineni şi a evidenţiat că unitatea şi solidaritatea europeană faţă de Rusia sunt foarte importante. A confirmat de asemenea că începând din acest an România intenţionează să aloce pentru cheltuieli de apărare 2,5% din PIB.

Blaszczak a evidenţiat importanţa cooperării privind apărarea din cadrul NATO, Uniunea Europeană şi Cei nouă de la Bucureşti. A vorbit de asemenea despre importanţa modernizării în curs a armatelor poloneze şi române, ceea ce permite – după cum a afirmat – dezvoltarea puterii statelor situate la flancul estic al NATO. „Astfel vom arăta eventualului agresor că nu merită să atace Alianţa Nord-Atlantică” – a afirmat ministrul potrivit MTI.

Blaszczak a apreciat drept importantă susţinerea Ucrainei şi din punctul de vedere al independenţei statelor din zona respectivă, adăugând: „Suntem conştienţi de faptul că o reconstrucţie a imperiului rus ar fi un lucru rău„.

În Polonia staţionează din 2017 un batalion alcătuit din aproximativ 1.000 de militari americani, britanici, croaţi şi români. Din contingentul român fac parte aproximativ 120 de militari.(Autor: Szabina Molnár)

https://index.hu/kulfold/2023/01/10/-percrol-percre/roman-vedelmi-miniszter-rossz-dolog-volna-az-orosz-birodalom-ujjaepitese/

Traducerea: Imola Stănescu

INDEX (Ungaria), 10 ianuarie 2023