În Suedia a fost inaugurat primul cosmodrom din Europa

Uniunea Europeană își extinde propriile orizonturi, odată cu inaugurarea primului cosmodrom din Europa. Situat la 200 de kilometri nord de Cercul Polar Arctic, în vasta întindere de pământuri sălbatice înghețate ale Suediei, își propune să devină principalul hub de pe continent pentru lansările de sateliți, o industrie în puternică expansiune.
Tăierea panglicii a fost făcută chiar de către Regele Suediei și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a comentat: „Acest spațioport reprezintă o poartă europeană independentă către Spațiu. Este exact infrastructura de care avem nevoie, nu doar pentru a inova, ci și pentru a explora ulterior ultima frontieră”.
Complexul Esrange (European Spaceresearch RANGE) a luat naștere ca centru de cercetare în anii 1960. A fost dezvoltat pentru a include trei rampe de lansare și hangare suficient de mari pentru a găzdui diferite vehicule de lansare. A concurat cu multe alte proiecte din Europa, pentru a deveni primul loc de lansare orbitală pentru sateliți. (www.it.euronews.com – 13 ianuarie 2023)
Traducerea: Oana Avram/oavram