Metode de investigare ale sânului

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei și numărul celor care primesc acest diagnostic este în creștere. De aceea, depistarea cât mai din timp este esențială. Pentru identificarea cancerului de sân sunt folosite mai multe metode de investigare.

Dr. Laura Maria Ianculescu, medic primar radiologie-imagistică medicală, supraspecializare în imagistica femeii(sân și pelvis), precizează care sunt metodele imagistice pentru screeningul și diagnosticul cancerului de sân și când se folosesc.

Dr. Laura Maria Ianculescu: Metodele de investigare ale sânului sunt în număr de trei, iar din acestea trei pot deriva și altele, și anume:

      1. ecografia de sân, uneori folosim și elastografia (care este un soft care ne ajută la diagnostic, dar ea nu se utilizează singură, ci complementar ecografiei);
      2. mamografia, care la bază este o mamografia digitală 2D, din care a derivat mamografia cu tomosinteză, acea numită 3D pe care o folosim ca standard în ziua de astăzi. Mai există și mamografia cu substanță de contrast pe care o folosim în anumite situații;
      3. imagistica prin rezonanță magnetică, adică RMN-ul de sân, pe care îl folosim conform ghidurilor, cu indicații limitate.

Reporter: Când și cum se face screening-ul?

Dr. Laura Maria Ianculescu: În primul rând cred că ar trebui să definim termenul de screening: screening înseamnă depistare, cu alte cuvinte ne facem controlul anual, de rutină(fie mamografie, fie ecografie) fără să avem niciun fel de simptom: nu ne curge un sân, pielea este normală, nu palpăm nimic, etc. În general, putem împărți pe segmente de vârstă indicațiile de screening, în lipsa factorilor de risc familiali si a mutațiilor genetice dovedite. Sub 30 de ani folosim autopalparea și autoinspecția, adică învățăm pacientele să își autoexamineze sânii și dacă simt sau văd modificări atunci pot merge la ecografie. Între 30 și 40 de ani este recomandată ecografia ca metodă de screening de primă intenție, iar după 40 de ani, screeningul îl facem cu mamografia. Bineînțeles că la 40 de ani sânul femeilor este foarte dens și este normal să fie așa pentru că este hrănit hormonal, majoritatea femeilor la vârsta aceasta are sânul dens, ceea ce înseamnă că, chiar dacă avem această mamografie cu tomosinteză foarte performantă și care detectează mult mai multe cancere față de mamografia digitală simplă sau cea veche, analogică, nu reușeşte să vizualizeze 100% sânul. De exemplu, în sânii foarte denși, de tip D, rata de detecție este de 50-60%, restul de 50% îi acoperim cu ecografia. Practic, la 40 de ani începem screeningul cu mamografia, ideal cu mamografia cu tomosinteză, la care adăugăm și ecografia dacă sânul este dens. Cu cât înaintăm în vârstă și intrăm la menopauză, sânul devine din ce în ce mai puțin dens și atunci crește rata de detecție la mamografie, uneori nu mai e nevoie să facem și ecografie în completare, dar trebuie să vedem întâi mamografia și după aceea decidem dacă e nevoie și de ecografie.

Reporter: Ce înseamnă diagnostic?

Dr. Laura Maria Ianculescu: În momentul în care simțim ceva în sân sau se întâmplă ceva diferit față de ce știam noi înainte(scurgere mamelonara, modificări cutanate, apariția unui nodul palpabil) se numește că facem diagnostic, adică urmează să facem investigații pentru a afla ce natură are acel nodul care a apărut. Sub 40 de ani începem cu ecografia, pentru că sub 40 de ani majoritatea nodulilor pe care îi simțim sunt benigni și cel mai probabil chisturi care se pot retrage după ciclul menstrual și doar o mică parte dintre ele, într-adevăr, poate să dea probleme. Dacă la ecografie ni se pare că avem un element de suspiciune, mergem mai departe și facem și mamografie, și probabil și RMN și puncție-biopsie. După 40 de ani, trebuie să facem mamografie de prima intenție, dacă nu există mamografie efectuată în ultimii 2 ani.

Reporter: Ați menționat RMN-ul. Acesta se face cu substanță de contrast?

Dr. Laura Maria Ianculescu: Da, se face cu substanță de contrast intravenoasă, iar spre deosebire de celelalte investigații la care nu e nevoie să fim într-o perioada anume a ciclului menstrual, la RMN este important să fie între zilele 7-13 ale ciclului menstrual, prima zi fiind prima zi de sânge roșu. Este foarte important pentru că în acea perioadă avem hormonii foarte jos și evităm influențele hormonale – sursă principală de fals pozitiv.

ReporterCare metodă de investigație a sânului este optimă?

Dr. Laura Maria Ianculescu: Nu există o investigație optimă a sânului. Ecografia, mamografia și RMN-ul, toate aceste investigații sunt complementare și le folosim în funcție de indicații/ghiduri. Global, mamografia și ecografia pot face un bilanț diagnostic complet în marea majoritate a cazurilor, RMN-ul fiind folosit doar în situații speciale.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în această rubrică  au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate