Matteo Messina Denaro, liderul mafiei siciliene, care era fugar de 30 de ani, a fost arestat la Palermo

Șeful mafiei siciliene Matteo Messina Denaro a fost arestat de carabinierii italieni, după 30 de ani în care a fost fugar. Ancheta care a dus la arestarea șefului mafiei din Castelvetrano, în provincia Trapani, a fost coordonată de procurorul din Palermo Maurizio de Lucia și de procurorul adjunct Paolo Guido.
Matteo Messina Denaro ar fi fost arestat în clinica privată „La Maddalena” din Palermo, unde „făcea terapie”, a declarat comandantul carabinierilor din ROS (Grupul Operativ Special), Pasquale Angelosanto.
Fiul vechiului șef al mafiei din Castelvetrano, Francesco Messina Denaro, supranumit Don Ciccio, aliat istoric al clanului Corleonesi condus de Totò Riina, Matteo Messina Denaro era fugar din vara anului 1993, când într-o scrisoare trimisă iubitei sale de atunci, Angela, după masacrele mafiote de la Roma, Milano și Florența, a preanunțat începutul vieții sale clandestine. „Vei auzi vorbindu-se despre mine – i-a scris el, dând de înțeles că era conștient că, la scurt timp după aceea, numele lui va fi asociat cu o vărsare de sânge gravă –, mă vor descrie ca pe un diavol, dar toate sunt minciuni”. Șeful mafiei din Trapani a fost condamnat la închisoare pe viață pentru zeci de crime, printre care cea a micuțului Giuseppe Di Matteo, fiul unui fost mafiot colaborator al Justiției, sugrumat și dizolvat în acid, după aproape doi ani de captivitate, dar și pentru masacrele din 1992, în care au murit judecătorii Giovanni Falcone și Paolo Borsellino și pentru atentatele din 1993 de la Milano, Florența și Roma. Messina Denaro era ultimul mare boss mafiot de „primă importanță”, care încă era căutat de autoritățile italiene. Sute de oameni ai legii au fost implicați în arestarea lui de-a lungul anilor. Astăzi a fost capturat, ceea ce a pus capăt evadării sale de un deceniu. O „fugă” record, precum cea a aliaților săi fideli: Totò Riina, care a scăpat de cătușe timp de 23 de ani, și Bernando Provenzano, care a reușit să evite închisoarea timp de 38 de ani./oavram/sdm2

(www.ansa.it – 16 ianuarie)