Revista presei internaţionale – 18 ianuarie

După cum și este de așteptat, războiul din Ucraina continuă să rămână în atenția presei internaționale, dar acest război nu reușește totuși să umbrească un eveniment devenit deja, de mai multă vreme, unul dintre cele mai urmărite în ultimii ani. Este vorba despre forumul economic internațional ale cărui lucrări se desfășoară în Elveția, la Davos.

Chiar dacă multe dintre problemele discutate sunt de interes mondial, țările participante doresc, totuși, să atragă atenția asupra regiunii lor. Un exemplu ar fi Qatarul, care, potrivit cotidianului american The Washington Post, “a susținut necesitatea contactelor cu talibanii din Afganistan, și asta, în pofida demersurilor dezamăgitoare ale acestora”. Ziarul american afirmă că “ministrul de externe din Qatar a declarat că guvernul său se consultă cu o serie de alte țări musulmane pentru a stabili un dialog cu oficialii din Kandahar”. Răsfoind  însă un alt ziar american, The Wall Street Journal, observăm că fiecare țară își are interesele sale. “Emisarul american pentru probleme legate de climă, John Kerry, afirmă că țara sa nu va face niciun compromis, dorind ca încălzirea scoarței terestre să-și mențină un nivel de 1,5 grade Celsius”. Potrivit aceluiași ziar, “președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că multe țări investesc din greu în tehnologie nepoluantă, iar Europa va face și ea același lucru”. Vicepremierul chinez, Liu He, a declarat că, “după trei ani de izolare, țara sa dorește să se înscrie în cooperarea la nivel mondial din domeniu”, iar “premierul polonez, Andrzej Duda, a cerut Germaniei să aprobe planul Varșoviei și să trimită în Ucraina tancuri Leopard-2, de proveniență germană”. Ieri (17 ianuarie), la o masă rotundă din Davos, a participat și președinta Moldovei, Maia Sandu. Citată fiind de canalul de televiziune Euronews, președinta Moldovei ar fi spus că “70% dintre moldoveni sprijină integrarea țării sale în UE”, după care a subliniat că, cităm, “Ucraina plătește pentru principiile UE și pentru democrație”.

Așadar, Ucraina și războiul său cu Rusia au continuat să rămână în atenția ziarelor străine. Iată și câteva comentarii: “Regatul Unit promite să susțină Ucraina până la victorie”, titrează cotidianul francez Le Monde. “Uniunea Europeană va continua să susțină Kievul atâta timp cât va fi necesar”, ar fi declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de ziarul francez Le Figaro. Referindu-se tot la războiul din Ucraina, ziarul britanic The Guardian informează că, “printre victimele recentului bombardament rusesc din Dnipro, s-au numărat și șase copii”.

În presa rusă, războiul din Ucraina se vede însă alfel. “După eliberarea orașului Soledar, forțele armate își continuă ofensiva în alte două direcții principale”, titrează cotidianul moscovit Pravda. Și tot Pravda îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care ar fi vorbit “despre discursul pe care președintele rus, Vladimir Putin, îl va rosti în cursul zilei de azi (18 ianuarie, n. red.)” Potrivit declarațiilor lui Peskov, “Vladimir Putin nu intenționează să anunțe un nou val de mobilizări sau vreo schimbare în cadrul operațiunii speciale. ‘Sunt numai zvonuri. Nu le ascultați’”, ar fi declarat Peskov, citat de același ziar. Și în ziarul Kommersant, același Peskov ar fi “refuzat să ofere informații despre o așa-zisă eliberare totală a regiunii Donbas până în luna martie”.

Iar în privința forumului economic de la Davos, importanța acestuia este minimalizată. “Forumul va dura până pe 20 ianuarie”, notează cotidianul rusesc Izvestia, “dar delegațiile sunt disproporționate. Delegația americană este de 20 de ori mai mare decât cea chineză, iar dintre liderii țărilor din Grupul celor 7 State Industrializate (G7), la lucrări participă numai cancelarul Germaniei, Olaf Scholz”. Și tot din Kommersant mai aflăm că “președintele Putin a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege vizând retragerea Rusiei din tratatele Consiliului Europei”.

În sfârșit, România apare și ea în presa internaională, iar vestea este una bună. Cotidianul israelian The Jerusalem Post anunță că “NATO a trimis în România avioane de tip AWACS, care să supravegheze spațiul aerian în eventualitatea unor acțiuni ale Rusiei”. Ziarul notează că “un prim avion a sosit deja în cursul zilei de ieri (17 ianuarie), iar misiunea va dura câteva săptămâni”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)