Primarul general al Bucureştiului, suspectat de corupţie

INDEX (Ungaria), 16 februarie 2023 – ANI a depus o plângere penală la Parchetul General al României împotriva lui Nicuşor Dan, primarul general independent al Capitalei, suspectându-l de comiterea unor fapte de corupţie.

Joi instituţia citată a comunicat că în perioada august şi septembrie 2021 Nicuşor Dan a încălcat prevederile legale privind conflictul de interese şi incompatibilitatea atunci când îndeplinea concomitent funcţia de primar general, respectiv şi director general al mai multor unităţi de utilitate publică. De asemenea, mai multe decizii ale sale se dovedesc a constitui abuz în serviciu.

Potrivit ANI, Nicuşor Dan a cerut din partea Primăriei, în calitate de director general al ALPAB, o completare de buget de 3 milioane lei, pe care a aprobat-o el însuşi în calitate de primar general.

Nicuşor Dan a achitat din bugetul primăriei şi o amendă pe care o primise în calitate de persoană particulară, iar secţia juridică a Primăriei a fost cea care a întocmit contestaţia împotriva amenzii. În această speţă Nicuşor Dan a fost denunţat de ANI şi la Curtea de conturi.

În opinia primarului general Parchetul interpretează greşit legea, de aceea solicită anularea raportului întocmit împotriva sa.

Fostul preşedinte al formaţiunii USR care manifesta o atitudine critică faţă de sistem, a fost ales în 2020 în calitate de candidat independent, cu sprijinul PNL, în fruntea Bucureştiului ca un candidat comun al dreptei.

Plângerea penală depusă de ANI vine într-o perioadă când şi susţinerea sa politică a devenit nesigură. Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a precizat că îl va susţine în continuare pe primarul general doar în cazul în care acesta va îndeplini cele 10 puncte cuprinse într-o listă de sarcini.

Nicuşor Dan este atacat în primul rând de PSD, partenerul de coaliţie al PNL, deoarece acesta ar dori să readucă în fruntea Capitalei la alegerile locale de anul viitor pe actualul ministru al familiei, Gabriela Firea, destituit în 2020 – scrie MTI.

(- KMB -)

https://index.hu/kulfold/2023/02/16/korrupcio-botrany-fopolgarmester-bukarest-romania/

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/czaharia