Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei până în luna februarie a anului urmăor

Consiliul UE a hotărât să prelungească sancțiunile împotriva Federației Ruse, introduse din cauza situației în Ucraina, până la 24 februarie anul viitor. Rezoluția respectivă este publicată în „Jurnalul oficial al Uniunii Europene”. Hotărârea intră în vigoare a doua zi după publicare.

Data trecută Consiliul UE a prelungit valabilitatea sancțiunilor cu șase luni, până la 31 iulie. Sancțiunile sectoriale pe care Bruxelles le-a introdus pentru prima dată după anexarea Crimeei au fost extinse semnificativ după februarie 2022.

De la începutul operațiunii militare speciale rusești în Ucraina UE a introdus deja împotriva Federației Ruse nouă pachete de sancțiuni. În acest moment restricțiile afectează comerțul, finanțele, tehnologiile și mărfurile cu dublă destinație, industria, transportul și obiectele de lux. Mai mult decât atât, sancțiunile interzic importul și transportarea pe cale maritimă a țițeiului brut și a unor produse petroliere din Rusia în UE. Restricțiile prevăd, de asemenea, deconectarea mai multor bănci rusești de la sistemul de schimb de informații financiare SWIFT și suspendarea difuzării mai multor mass-media rusești.

Acum UE discută un nou pachet de sancțiuni, al zecelea, care se preconizează să fie adoptat înainte de 24 februarie, în ciuda disensiunilor în această problemă./snicolau/gpodea

https://www.rosbalt.ru/world/2023/02/21/1984149.html

www.rosbalt.ru – 21 februarie