Vizita lui Biden la Kiev – un semnal de fermitate

Vizita efectuată, luni, la Kiev de către președintelui Statelor Unite, Joe Biden, nu este doar un semnal politic care urmărește să demonstreze că lumea liberă continuă să susțină Ucraina, la un an de la declanşarea agresiunii ruse la scară largă – consideră jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov.

În opinia sa, vizita lui Biden în capitala ucraineană este, fără îndoială, un eveniment istoric. „Președintele Statelor Unite nu a călătorit niciodată într-o țară distrusă de război al cărei întreg teritoriu ar putea fi atacat de aeronave și rachete inamice. Niciodată nu au avut loc ceremonii de protocol în sunetul sirenelor de raid aerian. Prin urmare, dacă acesta este un semnal, atunci, este un semnal de fermitate. Un semnal al inflexibilității poporului ucrainean, un semnal al inflexibilității lumii libere și un semnal al inflexibilității președintelui american însuși. Putem doar să ne imaginăm câte obstacole a trebuit să depășească pentru a face o asemenea vizită. La urma urmei, președintele american nu este un monarh sau un dictator, ci liderul unei republici, în care există propriile reguli și criterii de securitate pentru oficialii de rang înalt. Nici măcar nu ne putem îndoi de faptul că aceste criterii de securitate nu prevăd inițial nici chiar posibilitatea unei astfel de vizite. Așa că Joseph Biden a demonstrat încă o dată că este un politician cu un uimitor simț al perspectivei istorice” – notează Portnikov, pe site-ul televiziunii ucrainene Espreso TV.

Revenind la subiectul semnalelor politice, jurnalistul menţionează că vizita liderului american la Kiev poate fi interpretată și ca o înțelegere clară de către președinte și personalul său a faptului că Rusia nu poate să predomine. „Dacă ar exista îndoieli în acest sens, Biden pur și simplu nu ar fi apărut la Kiev. De aceea, sosirea sa aici este o confirmare a ceea ce crede fiecare ucrainean: Ucraina nu poate pierde. Atât pentru că întreaga societate ucraineană este pregătită să reziste agresiunii, cât şi pentru faptul că întreaga lume civilizată este de partea Ucrainei. Venind la Kiev, Joseph Biden a demonstrat încă o dată care este miza în această mare ciocnire a democrațiilor și dictaturilor” – a adăugat Vitali Portnikov./sdan/schelaru

ESPRESO TV – 21 februarie