foto: presidency.ro

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Încă din prima parte a războiului au apărut informații, o hartă de război pe care o studia dictatorul din Belarus, Alexandr Lukașenko, o declarație a unui general rus, că Republica Moldova ar fi și ea vizată de planurile rușilor. Deja în toamna trecută oficialii de la Chișinău vorbeau despre un război hibrid purtat de Rusia împotriva Republicii Moldova, iar luna aceasta președintele Maia Sandu a dezvăluit existența unui plan de destabilizare, care prevedea luarea de ostatici, capturarea de instituții și folosirea unor mercenari străini. Maia Sandu s-a aflat joi la București, unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, iar situația de securitate a reprezentat principalul punct pe agenda discuțiilor.
Reporter: Amalia Bojescu – Președintele Klaus Iohannis a subliniat că amenințările din exterior la adresa ordinii democratice din Republica Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare. Klaus Iohannis mai preciza că România va continua să sprijine respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.
Klaus Iohannis: Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări.
Reporter: La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că proiectele comune ajută țara sa să reziste și să înainteze pe calea europeană și a apreciat sprijinul României în acest sens.
Maia Sandu: În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează.
Reporter: Maia Sandu a mai anunțat că noul guvern va continua dialogul cu România, iar șeful executivului de la Chișinău, Dorin Recean, va face săptămâna viitoare prima sa vizită la București./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 februarie)