Reapare „felinarul zânelor”, o plantă despre care se credea că a dispărut acum 30 de ani

Cercetătorii de la Universitatea Kone au găsit exemplare de „Thismia kobensis”, o plantă cu aspect misterios cunoscută în mod obișnuit sub numele de „felinarul zânelor” despre care se credea că a dispărut de 30 de ani. Redescoperirea sa surprinzătoare în Japonia a scos la lumină aspecte ascunse ale acestei plante care i-au nedumerit și fascinat pe botanici de secole. Frunzele verzi și fotosinteza au fost cândva considerate caracteristici fundamentale ale plantelor, dar unele au abandonat acest proces și își obțin nutrienții de la alte organisme. Una dintre acestea este genul Thismia, cunoscut în mod obișnuit ca „felinarul zânelor”, care se caracterizează prin aspectul său neobișnuit, evazivitatea și lipsa fotosintezei.
„Felinarele zânelor” sunt rare și cresc doar în anumite locuri. Trăiesc sub pământ, iar florile lor colorate se ridică deasupra solului, ceea ce uneori le poate face să semene cu ciupercile. Au fost găsite aproximativ 90 de specii de Thismia, dar multe sunt cunoscute doar de la locul descoperirii lor originale, iar unele sunt probabil dispărute. Una dintre aceste specii, „Thismia kobensis”, a fost descoperită inițial în orașul Kobe (Japonia) în 1992. Din păcate, un complex industrial i-a distrus habitatul și a fost considerat dispărută. După mai bine de 30 de ani, profesorul Kenji Suetsugu și colegii săi raportează acum în jurnalul „Phytotaxa” redescoperirea sa în orașul Sanda, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță. Această descoperire neașteptată și cercetările ulterioare au aruncat o nouă lumină asupra acestui gen remarcabil și a istoriei sale evolutive. Cercetătorii au furnizat o descriere actualizată a „kobensis” pentru a completa descrierea originală pe baza unui specimen de muzeu incomplet. Examinarea lor detaliată a evidențiat diferențele dintre „Thismia kobensis” și specia similară „Thismia huangii”, relatează Universitatea Kobe.
Specia redescoperită se remarcă prin inelul său scurt și larg, precum și prin numeroşii peri scurţi de pe stigmat. Pe baza analizei diferitelor caracteristici, cercetătorii au stabilit că Thismia kobensis este o specie distinctă, cu caracteristici și istorie evolutivă unice.
Locația recent descoperită a Thismia kobensis o face cea mai nordică cunoscută specie de felinare din Asia. Această descoperire poate oferi noi informații despre afinitatea sistematică și biogeografia misterioasei „Thismia americana”, despre care se credea inițial că ar fi înrudită cu unele specii din Australia și Noua Zeelandă.
Thismia americana, descoperită cu peste 100 de ani în urmă, este singura specie nord-americană de lanternă a zânelor și a fost observată de câțiva ani într-o prerie de lângă Chicago, dar acum este considerată dispărută. Prezența genului Thismia, în principal tropical, în America de Nord temperată rămâne un mister, mai ales că specia considerată cea mai apropiată rudă a ei, Thismia rodwayi, apare în Australia și Noua Zeelandă. Acest model ciudat de distribuție continuă să-i deruteze pe botanici. Totuşi, investigațiile morfologice detaliate au sugerat că „Thismia kobensis” este într-adevăr cea mai apropiată rudă a „Thismia americana”. Astfel, asemănarea în morfologia florală externă dintre „Thismia americana” și speciile din Australia și Noua Zeelandă poate să fi evoluat independent, pe baza preferințelor polenizatorilor. Acest lucru sugerează că „Thismia americana” ar putea să nu fie înrudită cu specia din Australia-Noua Zeelandă. În schimb, similitudinea izbitoare în morfologia florală internă, cum ar fi lipsa glandelor nectarului la ambele specii, sugerează o relație mai strânsă între „Thismia americana” și „Thismia kobensis”.
Speciile de plante din Asia de Est și America de Nord care au relații strânse și distribuții disjuncte în aceste regiuni nu sunt rare și pot fi adesea atribuite migrației peste podul terestru Beringian. Prin urmare, distribuția disjunctă a „Thismia americana” se poate datora migrației prin Beringia.
În general, redescoperirea „Thismia kobensis” după trei decenii a avansat semnificativ înțelegerea noastră despre „felinarele zânelor”. Fiind cea mai nordică specie de „felinare” din Asia găsită până în prezent, oferă, de asemenea, informații cruciale despre biogeografia și istoria evolutivă a „felinarelor” per ansamblu. (www.20minutos.es – 27 februarie)/rcostea