MAGYAR NEMZET: În România vor fi închise câteva blocuri din termocentrale, altfel nu se vor mai primi banii din UE

La şedinţa de miercuri a guvernului român s-a decis sistarea capacităţii de 660 megawaţi energie electrică pe bază de lignit, deoarece aceasta este una dintre condiţii pentru eliberarea din partea Comisiei Europene a celei de-a doua tranșe PNRR de 3,2 miliarde euro.

Pentru a îndeplini unul din angajamentele asumate de România din proiectul PNRR, guvernul de la Bucureşti a dat o ordonanţă de urgenţă care prevede că pentru realizarea obiectivelor ecologice ale UE, în termen de 10 ani se va înlocui treptat cărbunele cu noi surse de energie reciclabilă. Pentru a reduce emisia dioxidului de carbon, un prim pas ar constitui întreruperea până la sfârşitul anului 2022 a câte unui bloc din centralele termice Rovinari şi Turceni care fac parte din CEO.

Prevalându-se de criza energetică provocată de războiul din Ucraina Bucureştiul a amânat în decembrie anul trecut oprirea prevăzută a blocurilor, însă drept răspuns Comisia Europeană a reţinut din acest motiv, precum şi din cauza altor angajamente neîndeplinite, cea de-a doua tranşă din PNRR.

La începutul şedinţei de guvern primul ministru Nicolae Ciucă a precizat că România va putea îndeplini până la începutul săptămânii viitoare condiţiile impuse de Bruxelles în schimbul eliberării ajutorului financiar.

La şedinţa de miercuri guvernul a mai adoptat şi o hotărâre privind încetarea exploatării „necompetitive” la două mine din Valea Jiului, Lupeni şi Lonea, respectiv şi-a asumat cheltuielile pentru achitarea indemnizaţiei de concediere a celor 17 angajaţi rămaşi, precum şi achitarea cheltuielilor necesare pentru acoperirea cu teren arabil a 50 ha din zonă.

Potrivit unei alte dispoziţii guvernamentale „taxa pentru climă” de 450 milioane lei pentru emiterea de gaze cu efect de seră va fi achitată şi în acest an din bugetul naţional.

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 22 martie 2023 – (MTI)

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/03/bezarnak-nehany-blokkot-ket-hoeromuben-is-romaniaban-kulonben-nem-kapnak-unios-penzt

Traducerea: Imola Stănescu