RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Biserica Ortodoxă Română are ocazia acum să arate că între Moscova și Occident a ales definitiv Occidentul (Interviu)

O reacție la propunerea lansată pentru BOR privind celebrarea Paștelui a venit și de la Cristian Preda, decanul Facultății de științe Politice a Universității București. E o propunere care întărește curente de opinie care au crescut din “90 încoace și care nu au avut parte de o reactie a bisericii. Aceasta e noutatea, explica Cristian Preda.

Ca gest politic ar fi și o separare clară față de Moscova, explică la RFI Cristian Preda.

Cristian Preda: Cred că e o idee bună pentru că am intra într-o logică identică logicii Crăciunului. Crăciunul e calculat după calendarul gregorian, care face ca ortodocșii să sărbătorim în același timp cu catolicii și protestanții nașterea Domnului.

Există explicații de ordin istoric care au făcut ca Paștele să rămână decalat. Cred că e și un gest politic, o separare clară față de lumea răsăriteană, de Moscova, cât și multe alte detalii. De pildă, familiile mixte ar sărbătorii deodată.

Desigur, unii glumesc și zic că e mai bine să sărbătorească de două ori pentru că ține mai mult sărbătoarea. Românii din străinătate, foarte numeroși, câteva milioane, ar intra și ei în același ritm cu lumea occidentală în care trăiesc.

Sunt multe asemenea argumente. De altfel, discuția a pornit mai de mult, din anii 1990, când discuția despre biserică, despre religie a devenit liberă. Însă acum, vocile puternice ale unor intelectuali care sunt extrem de apropiați de ierarhia Bisericii Ortodoxe dau o altă dimensiune discuției. E vorba despre Adrian Papahagi și Teodor Baconschi.

Rep: Dincolo de aceste discuții, propuneri, care apar pe Facebook, ca revers al medaliei, nu există riscul de contra reacție a acestor zone foarte conservatoare?

CP: Papahagi este conservator. Nu știu dacă există mai conservator decât el în termeni rezonabili și raționali. Conservatorii radicali sunt dacopații, sunt oamenii care au inventat creștinismul înainte de daci.

Rep: Nu există riscul ca ei să se înverșuneze și să opună rezistență?

CP: Îi lăsăm cu geto-dacii. Ar fi chiar o separare binevenită. Cine trăiește în universuri paralele, care nu au nicio legătură nici cu teologia, nici cu tradițiile Bisericii Ortodoxe din România e liber să trăiască separat de toată lumea.

Însă voci puternice ale intelectualilor de inspirație creștin-democrată solicită și Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești să reflecteze la chestiunea asta. E un gest foarte important. Nu e doar o discuție pe Facebook. Sunt convins că și domnul Papahagi și domnul Baconschi vor merge pe această cale.

De altfel, ăsta ar fi un semn foarte clar al desprinderii, mai mult decât există în acest moment, a Bisericii Ortodoxe Române de tot ceea ce înseamnă spațiul răsăritean, dominat de Moscova. E un gest foarte important. E o ocazie pentru Biserica Ortodoxă Română să arate că între Moscova și occident a ales definitiv Occidentul. Cine vrea să rămână în trena putinisto-kremlinică sau a Moscovei, va rămâne.

Însă, pentru Biserica Ortodoxă Română ar fi ceva foarte însemnat. Cred că ar fi foarte bine primit de cetățenii români, care astăzi sunt, într-o foarte puternică majoritate, amorezați de valorile modernității, așa cum e trăită ea în occident.

Eu cred că în perioada următoare vor urma discuții și în spațiul public. Mă aștept ca și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe și ierarhi luminați să intervină în această chestiune. Evident că vor interveni și cei mai nesăbuiți, mai îndărătnici ca să zică nu. Probabil va fi un dialog. Asta mă aștept să văd în perioada următoare. E o propunere care întărește curente de opinie care au crescut din anii 1990 încoace și care nu au avut parte de o reacție a Bisericii. Asta e noutatea.

Articol de Andreea Orosz

https://www.rfi.ro/social-154759-biserica-ortodoxa-romana-are-ocazia-acum-sa-arate-ca-intre-moscova-si-occident-ales

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 10 aprilie 2023