STARS AND STRIPES: România, membră a NATO, face demersuri pentru a cumpăra avioane de luptă F-35 fabricate în SUA

Cel mai înalt organism de apărare al României a aprobat, marți, achiziția unui număr nespecificat de avioane de luptă F-35 de fabricație americană, în timp ce statul membru NATO face eforturi pentru modernizarea forțelor sale aeriene, a anunțat Biroul președintelui României.
Biroul președintelui Klaus Iohannis, care a prezidat, marți, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în capitala București, a comunicat că membrii Consiliului au aprobat achiziționarea de aeronave F-35 de „ultimă generație” de la Lockheed Martin.
„Realizarea unor capacități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente… asumate ca urmare a aderării la NATO și la UE, precum și pentru a descuraja o eventuală agresiune, este condiția esențială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”, se arată în comunicat.
„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene va continua cu achiziționarea de aeronave F-35 de ultimă generație”, se arată în comunicat.
Biroul lui Iohannis nu a precizat câte avioane de vânătoare F-35 ar dori România să cumpere sau când le va cumpăra. Achiziția va avea nevoie și de aprobarea Parlamentului, dar este de așteptat să aibă o largă susținere.
Anunțul vine după ce România, care a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007, a sporit anul trecut cheltuielile pentru apărare, în urma războiului Rusiei în Ucraina, vecina României.
După ce forțele Moscovei au intrat în Ucraina, în februarie 2022, NATO și-a întărit prezența pe flancul estic al Europei, trimițând grupuri de luptă multinaționale suplimentare membrilor alianței, România, Ungaria, Bulgaria și Slovacia.
România a jucat un rol din ce în ce mai important în alianță, pe parcursul războiului (din Ucraina), inclusiv prin găzduirea unei reuniuni a miniștrilor de externe a NATO, în noiembrie.

STARS AND STRIPES (SUA), 11 aprilie 2023 – Associated Press

Traducerea: Cristina Zaharia