Președintele României, Klaus Iohannis, a fost primit de omologul său din Chile într-o vizită oficială

Realizator: Arina Petrovici-Matei – Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina – afirmă la unison președintele Klaus Iohannis și omologul său chilian, Gabriel Boric, care a făcut apel la pace. Primit la Palatul La Moneda din capitala Santiago de Chile, președintele Iohannis a vorbit și de importanța cooperării la nivel bilateral, după cum relatează corespondentul RRA Oana Bâlă.
Reporter: Primul lectorat de limbă română de pe continentul latino-american va fi înființat până la sfârșitul acestui an la Universitatea din Chile, a declarat președintele Klaus Iohannis, după convorbirile pe care le-a avut cu omologul său chilian, Gabriel Boric, la Palatul La Moneda din capitala Santiago de Chile. Șeful statului a ținut să menționeze că relația României cu Chile este una îndelungată, marcată de respect și încredere reciprocă.
Klaus Iohannis: Dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, energie verde, mediu și schimbări climatice, protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare.
Reporter: La rândul său, președintele chilian, Gabriel Boric, a condamnat războiul din Ucraina și a exprimat solidaritatea țării sale cu România.
Gabriel Boric: Nu vom obosi să condamnăm acest război de agresiune injust din partea Rusiei în Ucraina. Efectele războiului sunt departe de Chile, dar, oricum, ajung și la noi. Așa cum și în România sunt efectele sancțiunilor, ale inflației, aici, în Chile, la kilometri distanță, la fel le trăim. De aceea, facem un apel energic la pace, la respectarea drepturilor omului și la respectarea integrității teritoriale a Ucrainei./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 aprilie)