Sindicatele din domeniile educației, sănătății, administrației publice și transportului feroviar amenință cu proteste

Realizator: Ciprian Sasu – Sindicatele din domeniile educației, sănătății, administrației publice și transportului feroviar amenință cu proteste și chiar cu suspendarea activității. Nemulțumirile sunt legate, în principal, de salarizare, în contextul inflației mari, dar și al măsurilor avute în vedere de guvern pentru reducerea cheltuielilor publice. Subiectul s-a aflat și pe agenda reuniunii de ieri dintre sindicate, patronate și reprezentanții executivului. Întâlnirea s-a încheiat cu un acord pentru continuarea discuțiilor, vizând majorarea valorii tichetelor de masă de la 1 iulie. Petruța Obrejan relatează:
Reporter: Premierul Nicolae Ciucă i-a asigurat pe reprezentanții sindicatelor că viitoarea ordonanță de urgență ce va include o serie de măsuri fiscale nu va bloca angajările în educație, sănătate sau administrație – cu alte cuvinte, în sectoarele bugetare, a declarat, după mai bine de două ore şi jumătate de discuții, președintele CNSRL Frăția, Leonard Bărăscu. Întrebat dacă sindicatele vor mai și în aceste condiții în stradă, așa cum anunțaseră, Leonard Bărăscu a precizat:
Leonard Bărăscu: Deocamdată nu. Noi peste două săptămâni avem o conferință națională la care participă sute de oameni. Dacă ei vor lua în calcul că sunt numai vorbe și că nu este în regulă ceea ce vorbim astăzi și vor manifesta această dorință, eu nu pot să îi opresc și atunci am să merg cu colegii mei, pentru că s-a mai întâmplat să vorbim lucrurile astea și să nu supună în practică.
Reporter: În cadrul consiliului național tripartit au fost discuții aprinse în ceea ce privește modificarea și completarea legii dialogului social, urmând ca până pe 15 mai să se agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ. De asemenea, cei prezenți au analizat și propunerile de majorare a cuantumului tichetelor de masă la 35 lei sau 40 lei. Ambele propuneri urmează să fie analizate în forurile statutare ale organizațiilor patronale, urmând ca decizia să se aplice de la 1 iulie./dpop/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 aprilie)