Întrevedere oficială a miniştrilor de interne român, Lucian Bode, şi austriac, Gerhard Karner

Realizator: Gabriela Mitrovici – Situaţia migraţiei în Uniunea Europeană, în special protecţia frontierelor şi perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen sunt examinate, la Bucureşti, de miniştrii de interne român, Lucian Bode, şi austriac, Gerhard Karner. Peste o oră sunt programate declaraţii comune. Înaintea întrevederii oficiale, ministrul Karner spunea că Austria nu poate oferi o dată certă pentru aderarea României la Schengen, pentru că spaţiul de liberă circulaţie nu funcţionează.
Reporter: Alex Lancuzov – Problema călăuzelor și a migrației ilegale este pe agenda discuțiilor de astăzi, deși, conform statisticilor FRONTEX, România nu este pe ruta principală a migranților. „Spațiul Schengen nu funcționează și de aceea sunt controale inclusiv la frontiera dintre Austria și Germania”, a explicat ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner:
Gerhard Karner: Este foarte important că ne vedem, pentru a putea discuta împreună mai ales aspecte de securitate care vizează ambele țări. Am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut, însă vedem că sunt și foarte multe puncte comune pe care trebuie să le abordăm, să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state. Vorbim despre combaterea călăuzelor, migraţia ilegală, care ne preocupă foarte tare.
Reporter: La rândul său, ministrul Lucian Bode vede vizita de astăzi ca una care poate dezgheța relațiile bilaterale, după ce, la sfârșitul anului trecut, Austria ne-a refuzat intrarea în Schengen:
Lucian Bode: Această vizită dezgheață relațiile dintre România și Austria la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, care s-au răcit la sfârșitul anului trecut.
Reporter: Pe lângă lipsa unei infrastructuri moderne, la vămile cu Bulgaria și mai ales cu Ungaria, verificările la frontieră în afara Spațiului Schengen durează chiar și o zi, timp pe care șoferii de camioane îl pierd în cozile uriașe./lcoman/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 aprilie)