Comisia Europeană ar urma să interzică, până pe 5 iunie, importurile de cereale din Ucraina în România

Comisia Europeană ar urma să interzică, până pe 5 iunie, importurile de cereale din Ucraina în România, dacă statele membre care au hotărât unilateral să interzică importurile nu vor renunţa la decizie, a anunţat ministrul agriculturii, Petre Daea. Este una dintre concluziile reuniunii Consiliului de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, la care a participat zilele trecute şi ministrul de resort:

Petre Daea: Aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu. Dacă celelalte țări nu renunță, România este protejată de decizia Comisiei prin care să se instituie interzicerea importului pe teritoriul României, până pe data de 5 iunie. Suntem în dialog cu experții noștri de acolo să vedem poziția. Această poziție va fi cunoscută în momentul în care se ajunge și la vot, pentru că orice sprijin și rezerva de criză se acordă cu majoritatea calificată, minim 15 state și cel puțin 65% din numărul de voturi.

Realizator: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a adăugat că ţara noastră va primi de urgenţă sprijin financiar din pachetul de 100 de milioane de euro, stabilit pentru cele cinci ţări membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive de cereale ieftine. Acesta a menţionat că, până în prezent, prin ţara noastră au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, dintre care două milioane de tone au rămas în România./lalexandrescu/schelaru