2023. április 27.

Állami intézmények vezetőinek kinevezését bírálja el az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság ma tárgyalja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt (Forța Dreptei) parlamenti képviselőinek beadványát Monica Gubernatnak az Országos Audiovizuális Tanács elnökévé és Camelia Pricopie-nek a Számvevőszék Ellenőrzési Hatóságának alelnökévé történő kinevezéséről. Az USR azt állítja, hogy a parlament plenáris ülésének március 7-i ülésén, az Országos Audiovizuális Tanács és a Számvevőszék kinevezéséről szóló szavazás előtt kevesebb mint 69 szenátor volt a teremben, és az ülés elnöke megtagadta a határozatképesség ellenőrzését. Az ellenzék emellett több, az Alkotmánybíróság által már meghozott határozat megsértésére is hivatkozik. (Radio România Actualităţi)

A költségvetési hiány lefaragásáról egyeztetett a kormánykoalíció

Tegnapi megbeszélésükön a kormánykoalíció pártjai a költségvetési kiadások csökkentésének különböző lehetőségeit mérlegelte. Felvetődött egyebek mellett a nagyon magas fizetésekre vagy a nyugdíj- és bérfelhalmozásból származó jövedelmekre kivetett különadó bevezetése, amennyiben azok meghaladják az elnöki fizetést. A pénzügyminisztérium elemzést készít a helyzetről, ezt követően a jövő hónapban a pártok képviselői meghozzák a kérdésről a politikai döntést. Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy nem volt szó a progresszív adóztatásról vagy általában a fizetések csökkentéséről a közszférában. Azt is hangsúlyozták, hogy bármilyen intézkedésnek tiszteletben kell tartania a szükséges alkotmányos elemeket, mint például a munkához való jogot vagy a nyugdíjhoz való jogot. (Radio România Actualităţi)

Adóemelésekre számíthatnak Bukarestben

A fővárosi helyi adók 13,8%-kal emelkedhetnek a jövő évtől a mai közgyűlés napirendjén szereplő határozattervezet szerint. Az emelés alapja az infláció mértéke lesz, a hibrid járművek esetében pedig 95 százalékkal csökken az adó. Szintén ma vitatják meg a fővárosi tanácsosok az elektromos autók töltőállomásainak elhelyezéséről szóló rendeletet. A dokumentum szerint a bukaresti önkormányzat köz- vagy magánterületén található ilyen töltőállomások helyeit bérlik vagy lízingelik majd. Szintén az ülés napirendjén szerepel a főváros költségvetésének módosítása, amely mintegy 55 millió lejjel növeli a bevételeket, és 26,2 millió lejjel csökkenti a hőtámogatás összegét. (Radio România Actualităţi)

Vasút-felújítási szerződéseket írtak alá

A Román Vasúttársaság (CFR) infrastruktúra-fejlesztő részlege három, több mint négymilliárd lej értékű szerződést írt ki a Bukarest – Temesvár fővonalon lévő Szörényvár – Karánsebes vasútvonal korszerűsítésére, amely az ország egyik legelhanyagoltabb vasútvonala. A felújítandó pálya teljes hossza 111 kilométer, a munkálatok elvégzése után az említett szakaszon a forgalom sebessége 160 km/h-ra nő. A tervezési és kivitelezési időszak 5-6 év. Jelenleg a leggyorsabb vonatok Bukarestből Temesvárra, 533 km távolságra, valamivel több mint 10 óra alatt közlekednek, azaz három órával tovább tart az utazás, mint az 1990-es években. (Radio România Actualităţi)

Rendkívüli koncert lesz a Rádió Hangversenytermében

Nyár elején a rádió szimfonikus zenekara egyedülálló zenei utazásra hívja hallgatóit lalo spanyol szimfóniájának hispán ritmusaitól Rimszkij-Korszakov Seherazade szimfonikus szvitjének egzotikus keleti hangzásáig. A koncert karmestere a távoli Libanonból érkezik a Rádió Hangversenytermébe. A 2023. május 5-én, pénteken 19.00 órakor kezdődő koncertet Lubnan Baalbaki vezényli, aki zenei tanulmányai egy részét Romániában végezte.

A rádió hangversenytermének színpadán Gabriel Croitoru hegedűművésznek is tapsolhatnak, aki a d-moll spanyol szimfóniát adja elő hegedűre és zenekarra, amelyet Édouard Lalo francia zeneszerző 1874-ben írt Pablo Sarasate, a kor híres hegedűművésze számára. A művet egy évvel később mutatták be Párizsban, abban az időben, amikor a spanyol hatás a zenében divatos és nagyra értékelt volt: Bizet Carmen című művének bemutatója alig egy hónappal később volt.

Az est második részében Adrian Florescu (szólóhegedű) közreműködésével a Seherazádé című szimfonikus szvit hangzik el. (Radio România Actualităţi)