2015. június 11

Klaus Iohannis államfő a brit kormányfővel találkozott Brüsszelben

Klaus Iohannis államfő David Cameron brit kormányfővel találkozott, Brüsszelben, ez utóbbi kérésére. A kétoldalú megbeszélésen Klaus Iohannis kinagsúlyozta, hogy a munkaerő szabad áramlása alapvető uniós emberi jog és nem képezheti vitatárgyát. A román államfő részt vett a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) csúcstalálkozóján és ez alkalommal került sor a kétoldalú találkozóra a brit kormányfővel. A brit kormányfő annak érdekében szorgalmazta a Románia elnökével való találkozót, hogy támogatást nyerjen Nagy-Britannia EU-ban való maradása feltételeinek újratárgyalásához. Ugyanis, David Cameron népszavazást tervez szervezni arról, hogy Nagy-Britannia az EU-ban maradjon-e vagy sem. Klaus Iohannis kihangsúlyozta: „Nagy-Britanniának az Európai Unióban van a helye”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

A nemzeti kisebbségek kitartanak elvük mellett és nem szavaznak meg egyetlen bizalmatlansági inditványt sem

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR) parlamenti tagjai bejelentették, hogy pénteken részt vesznek  a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági inditvány megvitatásán, de nem szavazzák meg.A nemzeti kisebbségek – mások, mint a magyar kisebbség – kijelentették, hogy következetesek maradnak elvükhöz és egyetlen bizalmatlansági inditványt sem szavaznak meg, függetlenül a témától és a kezdeményezőktől. Az RMDSZ honatyái úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a szavazástól. Kerekes Károly képviselő a Román Rádió marosvásárhelyi területi stúdiójának kijelentette: „Nem szavazunk sem ellene, sem mellette, azaz tartózkodni fogunk, mivel a bizalmatlansági inditvány témája olyan problémára utal, amely a Parlament hatáskörébe tartozik. Az ellenzék megfogalmazhatott volna egy módositó javaslatot vagy egy törvénytervezetet. Nem tette meg, tehát a bizalmatlansági inditvány nem kerülhet a kormány hatáskörébe, annál inkább, hogy külön munkabizottságot hozott létre a választási törvényekre vonatkozóan”. Megjegyzendő, hogy a levélszavazás és a részleges helyi választások kapcsán beterjesztett liberális bizalmatlansági inditvány a harmadik, amellyel a Victor Ponta vezette kormány szembesül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Lemondott Ioan Rus közlekedési miniszter

Pénteken lemondott tisztségéből Ioan Rus közlekedési miniszter azt követően, hogy egy nappal korábban, egy televíziós műsorban sértő kijelentéseket tett a külföldön dolgozó románokról. Ioan Rus elnézést kért mindazoktól, akiket megsértett, megjegyezve, hogy ez nem állt szándékában, csupán fel akarta hívni a figyelmet arra a súlyos helyzetre, amellyel nagyon sok román család szembesül a családi közösségek szétzilálódásával. Ion Rus szerint ő csak együttérzését fejezte ki azok iránt, akik ebben a helyzetben vannak, és szerinte túl nagy árat fizetnek a külföldi munkavállalásért.Victor Ponta miniszterelnöknek elfogadta Ioan Rus lemondását és egy közösségi oldalon közölte, hogy a jövő héten vitatja meg Rus utódának megnevezését.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Ludovic Orban: Victor Ponta kérjen bocsánatot a PSD nevében és zárja ki a pártból Ioan Rus volt közlekedési minisztert

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői frakciójánk elnöke, Ioan Rus kormányból való távozását szorgalmazó honatyák egyike, úgy vélte, hogy Rus tisztségéből való lemondása nem elégséges nyilatkozatainak súllyosságához képest. Ludovic Orban szerint Victor Ponta miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevében és ki kell zárnia a pártból Ioan Rus volt minisztert. „Amennyiben a kormányfő nem kér bocsánatot és nem meneszti a pártból a volt közlekedési minisztert, azt jelenti, hogy egyet ért Ioan Rus nyilatkozataival”, mondotta Ludovic Orban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)

Magyar alpolgármestere lehet Szatmárnémetinek

Magyar alpolgármestere lehet Szatmárnémetinek azt követően, hogy csütörtökön lemondott tisztségéről Marcela Papici, a város liberális reform párti (PLR) alpolgármestere, közölte az MTI idézte Szatmár.ro helyi portál. Marcela Papici azt követően mondott le az alpolgármesteri tisztségről, hogy a Szatmár Megyei Kórház menedzserévé nevezték ki.A lemondás bejelentésére összehívott csütörtöki sajtótájékoztatón Adrian Stef, a Szatmár megyei önkormányzat szintén liberális reform párti vezetője és Mircea Govor, a megye szociáldemokrata párti (PSD) alelnöke is úgy vélte, hogy a megüresedett szék a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) illeti meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.11)/rganciu