2021. december 24

Kihirdette az államfő a jövő évi költségvetési törvényt
Klaus Iohannis államelnök pénteken kihirdette a 2022-es évi költségvetés sarokszámait rögzítő törvényt. A törvény értelmében a jövő évi GDP-arányos költségvetési hiányt 5,8 százalékra becsülik, az állami bérkiadások pedig a GDP 8,8 százalékát teszik majd ki. 2023-ra 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal és 8,2 százalékos bérkiadásokkal számolnak. A GDP-arányos államadósságot 2022-re 49,8 százalékosra tervezik.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.24)
Már nyomtatják a megnövelt összegekről értesítő januári nyugdíjszelvényeket
Már nyomtatják a megnövelt összegekről értesítő januári nyugdíjszelvényeket – számolt be pénteken a munkaügyi miniszter. Marius Budăi közlése szerint folyamatban van a kisnyugdíjasok egyszeri támogatásáról, illetve az 1000 lejre növelt minimális nyugdíjakról értesítő szelvények nyomtatása is. „Betartottuk a szavunkat! Karácsony alkalmából arról biztosítom a szüleinket és a nagyszüleinket, hogy januárban a megnövelt összeg nyugdíjakat folyósítjuk számukra” – olvasható a politikus bejegyzésében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.24)
Már majdnem háromszázezren töltötték ki a digitális beutazási adatlapot
Péntek reggel 10 óráig több mintegy 290 ezer személy töltötte ki a digitális beutazási adatlapot (PLF) a plf.gov.ro platform üzembe helyezése óta – tájékoztatott a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) adataira hivatkozva a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A digitális beutazási adatlap (PLF – Passenger Locator Form) december 20-ától vált kötelezővé a Romániába érkezők számára. A beutazási formanyomtatványt már 18 tagállamban használják. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.24)
Koronavírus Romániában: 42-en meghaltak és 717-en megfertőződtek az elmúlt 24 órában
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki közlése szerint az utóbbi 24 órában 717 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 44 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül kettő korábban következett be. A 44 halálos áldozat közül 36-an nem voltak beoltva, ugyanakkor 40-nek volt valamilyen társbetegsége. Jelenleg 2523 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, 468 beteg szorul intenzív terápiás ellátásra, közülük 41-nek van oltási igazolványa. A kórházban kezelt páciensek között 48 kiskorú van, közülük négyet ápolnak az intenzív osztályon. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.24)