2021. december 22

Alexandru Rafila: nagy szükség van a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló jogszabályra

A parlamentnek el kell fogadnia a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetet, ellenkező esetben „mindannyian bajban leszünk” – vélekedett kedd este az egészségügyi miniszter. Alexandru Rafila rámutatott, nagy szükség van a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló jogszabályra, mert kell hogy legyen egy eszköz a hatóságok kezében egy újabb járványhullám esetére. „Ha nem jön újabb hullám, lesz egy törvényi keretünk. (…) Ha a tervezet nem megy át a parlamenten, mindannyian bajban leszünk” – fogalmazott. A tárcavezető hozzátette, a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló törvény elfogadtatása a koalíció felelőssége. A Szociáldemokrata Párt megtette a kötelességét, előterjesztette a tervezetet, és minden szempontból támogatja azt – nyomatékosította Rafila. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Florin Cîţu: támogatunk mindent olyan tervezetet, amely az átoltottság növeléséhez vezet

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló minden törvénytervezetet támogat és parlamenti megvitatását szorgalmazza – nyílatkozta szerdán az alakulat elnöke, hangsúlyozva, hogy a kormánykoalíciónak 70 százalékos többsége van a törvényhozásban. Florin Cîţut arról az újságírók, miként kommentálja azt az értesülést, miszerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kilátásba helyezte a lemondását, ha a kormány nem vállal felelősséget a Covid-igazolvány bevezetéséről szóló tervezetért, hogy az mielőbb léphessen életbe. „A lemondás egyoldalú gesztus, ezért ezt nem kívánom kommentálni” – válaszolt a PNL elnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Náci jelkép használata miatt feljelentette a keddi tüntetés részvevőit egy parlamenti képviselő

Feljelentést tett a főügyészségen és a rendőrségen Alexandru Muraru parlamenti képviselő, a kormánynak az emlékezetpolitika előmozdításáért, valamint az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottja a parlament épülete előtti keddi tüntetésen használt náci szimbólumok miatt. Muraru szerdai közleményében leszögezi, a náci jelképek használata bűncselekménynek számít, ezt ki kell vizsgálni és szigorúan szankcionálni kell. A román állam nem tolerálhatja az ilyen megnyilvánulásokat, amelyek sértik a náci Németország koncentrációs táboraiban életüket vesztett emberek emlékét. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Koronavírus Romániában: Enyhén nőtt az újonnan megfertőződöttek száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szerdai előzetes közlése szerint az utóbbi 24 órában 851 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel és 62 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül 18 korábban következett be. Az elmúlt 24 órában 62 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés; 18 haláleset korábban következett be. A GCS szerint 33 férfiról és 29 nőről van szó. A 62 halálos áldozat közül 56-an nem voltak beoltva, ugyanakkor 54-nek volt valamilyen társbetegsége. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 12.22)

Andrei Demény