2024. március 4.

Ma kezdődnek a próbaérettségik

A tizenkettedikes és tizenharmadikos diákok ma kezdik a román nyelv és irodalom vizsgát. Az írásbelire három óra áll rendelkezésre. Az Oktatási Koalíció elnöke, Simona David-Crisbășan arra buzdítja a középiskolásokat, hogy vegyenek részt a felmérésen, és az érettségi évében tegyenek érettségi vizsgát.

Simona David-Crisbășan: „Fontos, hogy vizsgázzunk, és tudjuk, hol állunk a követelményekhez képest. Volt alkalmam olyan diákokkal dolgozni a technológiai középiskolákból, akik először azt hitték, hogy nincs esélyük, de amikor bátorították őket, és valaki hitt bennük, hogy képesek rá, akkor sikerült összeszedniük magukat, és felzárkózniuk jobban tanuló társaik mellé, hogy érettségizhessenek. Miért fontos most érettségizni? Mert később nehezebb lesz visszamenni az iskolába, és vannak olyan munkáltatók, akik valóban igénylik és akiknek számít ez a diploma, többek között a magasabb keresethez és a továbbtanuláshoz azok számára, akik egyetemi képzésben szeretnének továbbtanulni.”

A diákok legkorábban másfél óra után, azaz fél 11 után hagyhatják el a termeket. A dolgozatokat a tanszéki tanársegédek előtt szkennelik be, majd feltöltik a digitalizált javítási platformra – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Felicia Mocanu riporter. (Radio România Actualităţi)

Támogatásban részesülnek az állattenyésztők

A mezőgazdasági termelők március 24-ig nyújthatják be kérelmüket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), hogy az állam állatjóléti támogatásban részesüljenek. A kérelmek kitöltése és benyújtása kizárólag elektronikus úton, a kedvezményezett által történik, az apia.org.ro weboldalon keresztül. A honlapon elérhetőek a kérelmek benyújtására vonatkozó utasítások is, a pénz átvételéhez szükséges információkat pedig a pályázói útmutatók tartalmazzák. (Radio România Actualităţi)

Tovább tiltakoznak a taxisok

A fővárosi Constituției téren még mindig mintegy 100 taxisofőr tartózkodik. Engedélyük van a mai napra és a március 8-10. közötti időszakra. A tiltakozás folytatására azután került sor, hogy a kormány egy hónapot kért az általuk követelt törvénymódosítás megfontolására.

A taxisok elsősorban az alternatív közlekedési vállalatok tevékenységének korlátozását kérik. A fuvarmegosztó társaságok számára adóügyi átláthatóságot, a fuvarmegosztó társaságok számára az időjárási vagy torlódási viszonyoktól függő differenciált viteldíjak megszüntetését, illetve a kétféle közlekedési mód számára azonos számú engedély kiadását szeretnék elérni. A tiltakozók éhségsztrájkkal is fenyegetőznek, és Fehér megyében a helyi média szerint néhány taxisofőr már az elégedetlenség kinyilvánításának ezen formájához folyamodott. (Radio România Actualităţi)

Még mindig jó üzlet a cigarettacsempészet

A cigarettacsempészet 2024 januárjában enyhén csökkent, az összfogyasztás 7,7%-ára, szemben a 2023. év végi 8,5%-kal. Az illegális cigarettakereskedelem leginkább az északkeleti országrészt érinti, de a legtöbb cigarettát januárban délen foglalták le, több mint 10 millió darabot – közölte Marian Marcu, a Novel kutatócég vezérigazgatója. A dohányipari cégek képviselői szerint hatékony határellenőrzési stratégiára és jövedéki rendszerre van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a cigaretta árának egyik napról a másikra történő emelkedése. Ezek a cégek évente mintegy 20 milliárd lejt fizetnek be az állami költségvetésbe jövedéki adó, áfa és egyéb adók és járulékok formájában. (Radio România Actualităţi)

Baleset hátráltatja a forgalmat a főváros előtt az autópályán

Jelenleg a főváros bejáratánál, az A3-as Bukarest-Ploieşti autópályán egy öt autót érintő baleset miatt akadozik a közúti forgalom – közölte be az Infotraffic Center. Az incidens következtében személyi sérülés nem történt. A környéken azonban közel egy kilométeres kocsisor alakult ki, a Bukarest felé vezető oldalon az egyes és a kettes sávban állt a forgalom. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR