2017. június 21

Megszavazták a bizalmatlansági inditványt

Átment a parlamenten a Grindeanu-kormány ellen a PSD és az ALDE által kezdeményezett bizalmatlansági inditvány. Az inditványt 241 szavazattal és 10 tartózkodás mellett fogadták el. Az alkotmány értelmében, e szavazás eredménye nyomán a Sorin Grindeanu vezette kormányt menesztették és hamarosan megkezdődnek az alkotmányos tanácskozások az új kormány megalakitása érdekében. Az új jelöltet a kormányfői tisztégre Klaus Iohannis államfőnek kell megneveznie a parlamenti pártokkal folytatandó megbeszélések után. Az új miniszterelnök feladata lesz az új kormány felállitása és a kormányprogram összeállitása, amellyel a parlament elé megy  hivatalos beiktatásának megszavazásáért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Romániának stabil kormányra és feddhetetlen miniszterelnökre van szüksége

Romániának egy stabil kormányra és egy feddhetetlen miniszterelnökre van szüksége – jelentette ki kedden Berlinben Klaus Iohannis államfő. „Az én véleményem bizonyosan nem változott: Románia miniszterelnökének csak egy feddhetetlen személy nevezhető ki, e korábbi álláspontomból jottányit sem engedek” – jelentette ki az államfő a berlini román nagykövetségen, ahol egy ünnepségre került sor a román-német diplomáciai kapcsolatok felvételének évfordulója kapcsán. Kérdésre válaszolva az államfő azt mondta: nem beszélt sem Sorin Grindeanuval, sem Liviu Dragneával, mert „nem avatkozik bele a Szociáldemokrata Párt (PSD) belső ügyeibe”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Klaus Iohannis: „Az autonómiáról nem lehet tárgyalni válsághelyzetben”

„Az etnikai alapú autonómia nem kivánt Romániában és erről nem lehet tárgyalni válsághelyzetben”, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő, aki jelenleg Németországban tesz hivatalos látogatást. Mint hozzáfűzte: folyamatosan tájékoztatják a hazai belpolitikai helyzetről. Klaus Iohannis azt kérte a szociáldemokratáktól, hogy oldják meg a miattuk keletkezett problémákat, hogy mielőbb rendeződjön a politikai válság és helyreálljon a stabilitás Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

A kis- és középvállalkozások finanszirozása

Négyszázmillió euró áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére azt követően, hogy hat román bank és az Európai Befektetési Bank megállapodást irt alá erre vonatkozóan. Az egyezmény értelmében a román bankok hiteleket nyújthatnak új kis- és középvállalatok létrehozására, illetve a már létező vállalatok finanszirozására. Az Európai Befektetési Bank, az Európai Bizottság és a román kormány között létrejött megállapodást a tavaly októberben, Bukarestben parafálták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Románia csatlakozása az euró zónához

Románia folyamatosan erőfeszitést tett, még a globális pénzügyi válság idején is, a fejlett országokkal szembeni lemaradások behozása érdekében, nyilatkozta Liviu Voinea jegybanki kormányzó-helyettes. A profit.ro portál által szervezett gazdasági fórumon Liviu Voinea emlékeztetett arra, hogy az euró zónához való csatlakozás Románia EU-ba való betagolódásakor vállalt folyamat. „Az eurózónához való csatlakozás nem jelenti önmagában a jólétet, ezt nekünk kell biztositanunk. Az eurózónához való csatlakozás nemcsak a pénznem megváltoztatását jelenti, hiszen ez jóval összetettebb folyamat, amely széleskörű konszenzus alapján hozott politikai döntés révén inditható el”, hangsúlyozta a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.21)

Andrei Demeny