2017. június 28

A koalíciós pártok jóváhagyták Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt kormányának összetételét.
Megtartja posztján a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többségét a szociálliberális koalíció, a 27-ről 28 tagúra bővülő kormány névsora 11 új nevet tartalmaz – derült ki szerdán, miután a koalíciós pártok jóváhagyták Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt beiktatásra váró kormányának összetételét. Az ALDE mind a négy eddigi miniszterét, köztük Teodor Meleşcanu külügyminisztert megtartja. A februári korrupcióellenes tüntetések nyomán hivatalba lépett, független Tudorel Toader igazságügyi miniszter is folytathatja munkáját. Új tisztségviselőket jelöltek viszont a pénzügyminisztérium és a gazdasági tárca élére, és az eddigi kettő mellett lesz egy harmadik kormányfőhelyettes is, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) eddigi képviselőházi frakcióvezetőjének személyében. Viorel Ştafant a tárca egyik volt államtitkára, Ionut Mişa váltja a pénzügyminisztérium élén. A gazdasági tárca élére a PSD egyik csúcsvezetőjét, Mihai Fifor szenátusi frakcióvezetőt, a párt országos tanácsának elnökét jelölik. Csere lesz a védelmi tárca élén is, ahol Gabriel Leş eddigi minisztert Adrian Ţuţuianu szenátor, a titkosszolgálatot felügyelő parlamenti bizottság elnöke váltja. A további minisztercseréket az oktatási, kulturális, kereskedelmi, erdészeti és vízgazdálkodási, távközlési, kutatási tárca élén, illetve az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri poszton akarja végrehajtani a PSD. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)
Bulgária elnöke hivatalos látogatást tesz Romániában
Rumen Radev bolgár elnök szerdától hivatalos látogatást tesz Romániában, mely alkalommal Klaus Iohannis államfővel találkozik a Cotroceni Palotában. Az Elnöki Hivatal közleménye szerint a megbeszéléseken teritékre kerül a politikai dialógus és a kétoldalú gazdasági kapcsolatok elmélyitésének, valamint a gazdasági kooperáció fejlesztésének megvitatása, főleg az energia és a szállitás terén. Megjegyzendő, hogy hazánk Bulgária második kereskedelmi partnere az Európai Unióban és a kereskedelmicserék volumene az utóbbi években folyamatosan növekedett. A két államfő közös sajtóértekezletet tart és részt vesz a Románia-Bulgária Üzleti Fórum megnyitóján. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)
Augusztusig a román gazdaság valamennyi ágazatában növekszik az üzleti forgalom
A romániai menedzserek becslése szerint a román gazdaság valamennyi ágazatában növekszik az üzleti forgalom, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által szerdán közölt adatokból. A cégigazgatók szerint ezzel párhúzamosan növekednek az árak is, főleg az épitkezésben. A közvéleménykutatásban részt vett feldolgozóipai menedzserek mérsékelt növekedést prognosztizálnak a következő hónapokban. A növekedés látványosabb lesz az italok piacán és az épitkezésben, ahol bővül a tevékenység, akárcsak az alkalmazottak száma. Hasonló tendecia lesz tapasztalható a kiskereskedelemben is, mutatnak rá a statisztikai adatok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyülésének nyári ülésszaka
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyülése a korrupció leküzdését célzó intézkedések meghozására ösztönzi a tagországokat, a politikusok és birók figyelmesebb kivizsgálása révén. A felhivás a közgyűlés nyári ülésszakán hangzott el és úgy a konszolidált, mind a fiatalabb demokráciáknak szólt. A korrupció elleni küzdelem nemcsak a jogállam alapköve marad továbbra is, hanem az igazi demokrácia jelentős elemét is alkotja, hangsúlyozta a Parlamenti Közgyülés, amely az integritás és átláthatóság  közéleti érvényesitését kérte a tag- és partnerállamoktól. Az ajánlott intézkedések között szerepel a kormány- és parlamenti tagok, a pártvezetők, birók és ügyészek vagyonnyilatkozatára vonatkozó szigorúbb szabályok bevezetése. A Parlamenti Közgyülésen részt vevő román delegáció tagja, Titus Corlăţean szenátor megelégedéssel nyugtázta, hogy a jelentésben Románia nem szerepel az esettanulmányok negativ oldalán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.28)
Andrei Demeny