2015. április 21

Együttműködési megállapodás született az Elnökségi Hivatal és a parlamenti pártok között

Klaus Iohannis államfő és a parlamenti pártok között hétfőn, a Cotroceni palotában sorra került megbeszélések egyezmény megkötésével zárultak. A megállapodás előirányozza a helyhatósági és parlamenti választásokra vonatkozó törvények módositására hivatott határidők tiszteletben tartását. A megbeszéléseket követő sajtóértekezleten Klaus Iohannis elmondta, hogy nagyra értékeli a politikai pártok által tanusitott érdeklődést, illetve részvételüket a konzultálásokon. „Megelégedéssel nyugtázom, hogy lassan, de biztosan, a Cotroceni konzultálásoknak köszönhetően, sikerül rátérnünk a normalitás útjára. Szerintem ez egy új lépés, egy más fajta politika gyakorlása. A következő lépés, természetesen, az, hogy a megbeszélések az állampolgároktól és a politikusoktól elvárt projektek megvalósitásában konkretizálódjanak”, hangsúlyozta az államfő, hozzáfűzve, hogy a politikai alakulatok vezetőivel három témában sikerült megállapodniuk, nevezetesen: a helyhatósági választásokra, illetve a párt- és a választási kampányok finanszirozására vonatkozó törvénytervezetek parlament általi elfogadása május közepéig, és kihirdetés végett az államfő elé való terjesztése; a parlamenti választásokra vonatkozó törvénytervezet véglegesitése a mostani parlamenti ülésszakban, valamint a diaszpóra szavazására vonatkozó törvénytervezet mielőbbi parlamenti megvitatása. Klaus Iohannis reményének adott hangot, hogy a politikai pártok tiszteleben tartják mindazt amiben megállapodtak a hétfői konzultálásokon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Az Európai Szövetségi Védelmi Erők parancsnok-helyettese Romániába látogat

Mircea Duşa védelmi miniszter és Nicolae Ciucă altábornagy, a román hadsereg vezérkari főnöke kedden, Bukarestben, fogadta Adrian Bradshaw tábornokot, az Európai Szövetségi Védelmi Erők parancsnok-helyettesét. A három  magas rangú tésztségviselő elemzi a Fekete-tengeri térség biztonságát és megvitatja a román hadsereg részvételét a NATO afganisztáni küldetésében, valamint a Bukarestben tervezett két NATO-parancsnoksággal kapcsolatos kérdéseket. Andrian Bradshaw tábornok, aki szerdán fejezi be romániai látogatását, kedden ellátogat Mircea Duşa miniszterrel együtt a Galac megyei Smârdan lőtérre, ahol jelenleg nemzetközi hadgyakorlatok folynak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Bérpótlékot kapnak a vidéki környezetben dolgozó családi orvosok

Az Országos Egészségbiztositási Pénztár (CNAS) jelentős bérpótlékokban részesiti azon családi orvosokat, akik vállalják, hogy vidéki környezetben, főleg a hártányos helyzetű, elszigetelt településeken dolgozzanak, mivel jelenleg több, mint 300 település nem rendelkezik családi orvossal, közölte Vasile Ciurchea, az intézet elnöke. ”Vidéken, illetve a mintegy 10 ezer lakosú kisvárosokban az orvosok jelentős bérpótlékot kapnak. A Duna-deltában dolgozó orvosok, például, akár 200%-os bérpótlékban is részesülhetnek”, fűzte hozzá a CNAS vezetője. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)

Marius Nica: Romániának be kell hoznia a lemaradásokat, amelyek a nyugati országoktól elválasztja

Marius Nica európai alapokért felelős miniszter kijelentette: arra törekszik, hogy Románia mielőbb behozza a lemaradásokat és ezáltal megszűnjön a nyugati országokkal szembeni különbség. „Az európai alapokat olyan projektekre kell forditani, amelyek közvetlen hatással vannak a román gazdaságra. A 2014-2020 közötti idoszakra érvényes pénzügyi keret prioritásai között szerepel az európai pénzből finanszirozott projektek benyújtására, kiértékelésére és gyakorlatba ültetésére vonatkozó eljárások leegyszerűsitése”, hangsúlyozta a miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.21)